Неоперативно лечение на доброкачествените образования

Нов метод на лечение демонстрира в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” най-известният румънски рентгенолог проф. д-р Рарес Никифор /Rares Nechifor/. Пред и съвместно с колегите си инвазивни кардиолози той извърши емболизация на 4-ма пациенти от двата пола, диагностицирани с миома на  матката и аденом на простата. Интервенциите са напълно безплатни за пациентите.

14859586_10202397826662500_2087453853_oЕмболизацията е инвазивна интервенция приложим по света от 2000 г. насам. У нас тя се работи от година – година и половина.  При нея пациентът се слага на ангиографската маса, в стерилна среда и с местна упойка, със специален катетър, през кръвоносната система, се достига до артерията която храни доброкачественото образование /миомата или аденома/ за да бъде запушена и да спре кръвоснабдяването му. След това образованието само се „стопява”. Така се запазват органите на пациента, които при класическите интервенции – посредством хирургическа операция се отстраняват.

По време на интервенцията пациентите не чувстват болка, защото предварително за тях се е погрижил лекар анестезиолог. Все пак малка част от болните е възможно да изпитат дискомфорт или болка в първите 24 часа след манипулацията, но това е непълно нормално.

При емболизация на матката средната продължителност на процедурата е 30 минути, а при аденом на простата 60 минути. Пациентите се възстановяват в рамките на 48 часа.

В интервенциите участва д-р Валентин Кръстев /инвазивен кардиолог привлечен в КО на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” от УМБАЛ „СофияМед”/. Работата им проследи и д-р Акиф Шабан /инвазивен кардиолог привлечен в КО на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” от  УМБАЛСМ „Пирогов”/, както и д-р Христо Матеев и д-р Александър Александров /инвазивни кардиолози привлечени в Кардиологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” от Националната кардиологична болница/. Пациентите бяха обезболени от д-р Сибила Маринова. 

За подготовката на болните, както и за организация по визита на проф. д-р Рарес Никифор /Rares Nechifor/ се погрижи  началникът на Кардиологично отделение д-р Хараламби Бенов, чиято цел е обществеността ни да разбере, че емболицазията е безкръвна процедура провеждана под рентгенов контрол. За подборът на болните съдействаха и доц. д-р Св. Стойков, д.м. и д-р Георги Баръмов. С тяхна помощ бяха избрани 4-мата пациенти /32-годишната А.Д. от Павликени, 41-годишната С. И. от Габрово, 75-годишният Ш. Й. от Горна Оряховица и 57-годишният В. Ч. от Сливен/.

Присъствието на професора за демонстрацията и обучението на медиците в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” любезно осигури дистрибуторът на медицински изделия Невро Коронари Периферал Дивайсис ООД /Neuro Coronary Peripheral Devices Ltd./

Проф. д-р Рарес Никифор /Rares Nechifor/ е най-известният рентгенолог в Румъния защото в създадения и ръководен от него Център за интервенционална кардиология и радиология в Букурещ има извършени поне 10 000 емболизации на жени с миома на матката. През 2012 г. той дори провежда медийна кампания в северната ни съседка под надслов „Кажете не на хистеректомията!”, просто защото това запазва детеродните функции на жената. Над 10 000 са и емболизациите при пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия, т.е. аденом на простатата – състояние срещано в над 50% от мъжете на възраст над 50 години.  

Проф. д-р Рарес Никифор /Rares Nechifor/ е роден през март 1970 г., семеен. Завършва медицина през 1996 г., а от 2002 г. е с призната специалност по рентгенология. Тънкостите на  ендоваскуларна терапия и процедури започва да учи и прилага през 2004 – 2005 г. в Париж.