На 01.10.2022 г. по покана на ръководството на Медицински университет Варна и филиал Велико Търново изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов и гл. мед. сестра Йорданка Минекова присъстваха на тържествената церемония по случай дипломирането на випуск 2022

Днес дипломи получиха студентите от специалностите „Медицинсла сестра“ и „Акушерка“. Събитието се състоя в Народно читалище „Надежда 1869“, гр. Велико Търново. По време на церемонията д-р Попов произнесе реч:
„Уважаеми родители на завършващите, уважаеми гости и граждани,
За мен е чест да се обърна към нашите млади колеги, които днес символично се вливат в редиците на нашата гилдия на доброто и грижата, на Бялата гилдия на най-благородната професия – тази да спасяваш човешки живот и да даряваш здраве.
Завършвайки своето образование, излизайки от класните стаи, вие влизате в практиката. Ще разберете, че всеки медицински случай е уникален, че ще са нужни много усилия, безсънни нощи и способност за бърза реакция, ще разберете, че тепърва ще трупате много нови знания, да бъдете търсачи и новатори.
Да си медик е огромна човешка отговорност – ще трупате опит, ще срещате смъртта в очите, ще виждате чудото животът да се завръща. Ще се сблъсквате с човешки съдби, с болката на пациентите и сълзите от тревога и надежда на техните близки.
Желая ви колкото е възможно по-често да изпитвате радостта от най-важния и ценен успех в нашия свят – с ума и ръцете си да си спасил човешки живот! Успех, пред който властта, славата и парите са празна суета и фалшива ценност! Защото както са казали още древните римляни: „ Доброто здраве е по-хубаво от най-голямото богатство“!
Желая ви достойна професионална реализация и заслужени успехи, но вярвам, че ще бъдете наистина богати и с емоцията да срещате излекуваните от вас хора и да усетите тяхната благодарност.
Убеден съм, че стъпка по стъпка ще навлизате в професията, ще продължите да специализирате, ще поемете ценното от националния и европейския медицински опит, ще постигате успехи и имената ви ще се чуват, ще покорявайте върхове, но не забравяйте на какво са ви учили вашите преподаватели и бъдете преди всичко добри. Добри към себе си, добри към колегите, добри към пациентите.
Работете за каузи, не за аплодисменти, защото медицината е – както древните са го казали – „Най-благородното изкуство“. Станете благородни хора, за да сте майстори и виртуози в това изкуство!
Всеки, който работи в българското здравеопазване днес, всеки, който има досег със здравната ни система знае колко важно е навлизането на млади лекари в професията, развитието им тук в България, развитието им в родния край. Желая ви да бъдете патриоти на България, на българското здравеопазване. Знайте, че вратите на Търновската болница „Д-р Стефан Черкезов“ са широко отворени за вашия принос, професионализъм и за вашата младост и дух! Желая ви здраве, късмет, професионални успехи, вярвам, че сред вас има хора, които ще запишат имената си в историята на българското здравеопазване, ще събират обичта и уважението на пациентите и техните близки.
Позволете ми да благодаря и да пожелая успех на вашите преподаватели, които споделиха с вас своите знания, практически опит, своята мъдрост. Желая им здраве, творчески и научни успехи, още много подобни тържествени мигове, в които млади колеги излизат от своята Алма Матер и прекрачват прага на бъдещето.“

Благодаря и на добър път!”