Нашият колега д-р Иван Толеков бе обявен за Почетен гражданин на Велико Търново

Изявеният хирург свърза близо три десетилетия от своя професионален живот с МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и със здравеопазването в нашия град

С решение на Общинския съвет на Община Велико Търново от 21 март 2023г. като носител на званието Почетен гражданин (посмъртно) на Община Велико Търново бе отличен изявеният хирург от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, изключителният специалист и човек с голямо сърце и душа д-р Иван Толеков. Известен със своите професионализъм и всеотдайност, той бе специалистът, на когото хиляди търновци дължат живота и възстановяването на своето здраве, подготвил е десетки млади специалисти, а професионалното му дело остава живо и днес, когато той – за жалост– не е между нас.
Д-р Иван Найденов Толеков е роден на 23.08.1962 г. във Велико Търново. Завършва Математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. През 1988 г. се дипломира с отличие във Висшия медицински институт в Плевен. Разпределен е като училищен лекар в Дряново, където работи в продължение на 5 години. През 1993 г. започва работа към Второ хирургично отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. След специализация по обща хирургия през 1996 година, д-р Толеков развива широк кръг от компетентности в сферата на коремната хирургия, оперативните намеси след усложнения от диабет, трудно зарастващи рани, спешни хирургични операции след травми и катастрофи, както и други страдания на пациенти, за чийто изход е нужно хирургическо решение. В хирургичното отделение той отдава своите знания, опит и внимание към пациентите в продължение на почти 30 години, до внезапната си кончина през 2022 година.
Д-р Иван Толеков е второ поколение медик. Майка му – Веселина Толекова, е медицинска сестра, а неговият баща – д-р Найден Толеков, е хирург-уролог, основател на Отделението по урология във Великотърновската болница. Сестра му – проф. Анна Толекова, е директор на Медицинския колеж към Тракийски университет в Стара Загора.
Д-р Иван Толеков има две деца – дъщеря и син. Дъщеря му – д-р Надежда Толекова, продължава лекарската традиция на семейството и завършва Медицинския университет в София. Работи като детски хирург в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Синът му – Искрен Толеков, завършва висшето си образование в СА „Д. А. Ценов“ в Свищов и работи в IT- сектора.
През септември 2022 г. семейството и приятелите на д-р Толеков учредиха медицинската стипендия „Д-р Иван Толеков“, която покрива пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност „Медицина“ – държавна поръчка, на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев“ – Велико Търново.
Първият носител на стипендията е Йордан Стоянов Стоичков, завършил с пълен отличен випуск 2022 на гимназията. Кандидатстването за стипендията за випуск 2023 ще бъде отворено през лятото на 2023 година.
Фамилията Толекови има дълбок патриотичен корен и е исторически свързана с Възраждането и Априлското въстание чрез родствени връзки с Райна Княгиня.
По повод почетното звание на покойния д-р Толеков Изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Красимир Попов сподели своята човешка благодарност и професионална признателност към делото на д-р Толеков: „Той бе пример за висок професионализъм и човешки дълг към пациентите. За много от нас той бе не просто колега и приятел, а учител по морал и достойнство и отдаденост на професията. Почетното звание е заслужена благодарност на цялата Търновска общественост към един наш достоен съгражданин. Тя е и признание за целия колектив на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, но и ни задължава – да бъдем на своя професионален пост и да даряваме живот и здраве на нашите пациенти“, отбеляза д-р Красимир Попов. Той допълни, че благодари на общинските съветници от ОбС-Велико Търново за тяхното решение, което е заслужено признание за един голям търновски и български лекар.