Началникът на търновската реанимация участва в обучение в симулационен център в Прага

НАЧАЛНИКЪТ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО РЕАНИМАЦИЯ ПРИ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ Д-Р СИБИЛА МАРИНОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В ЕДНО ОТ НАЙ-МОДЕРНИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МЕДИЦИНСКИ ОБУЧЕНИЯ. То се състоя в чешката столица Прага и касае критични състояния в анестезиологията и интензивното лечение.

Обучението е било проведено в симулационен център с изградена реанимационна зала, оборудвана с всички необходими апарати, пособия и консумативи, които влизат в употреба на реаниматорите. Лекарите са работили със специален манекен, който наподобява жив пациент. „Той бе като истински човек. Говореше, потеше се, мигаше, кашляше, имаше пулс и в дадени моменти спираше да диша или изпадаше в безсъзнание. Неговото присъствие и отлично обзаведената медицинска зала създадоха илюзията за реални условия на работа и по време на тренинга като че ли всички колеги забравихме, че това е пресъздаване на ситуация, и дадохме всичко от себе си“, сподели д-р Маринова.

Самата тя е била в екипа, който е спасявал пострадал при катастрофа.

„Нашият сценарий бе за шокова зала на спешно отделение, катастрофирал моторист с гръдна и черепно-мозъчна травма. Докато разговаряхме с него, той изведнъж загуби съзнание, нарушиха се дишането и жизнените му показатели“, обясни д-р Маринова, която е била в ролята на медицинска сестра.

Подобен симулационен център в България би бил от огромно значение за подобряване на организационните умения и реакции на лекарите при критични ситуации. Тренингите в него неминуемо ще доведат до повишаване на квалификацията, бързо ориентиране в напрегнати ситуации и адекватни медицински действия. Това е метод за преодоляване на настъпващия хаос в екипа, когато има критичен случай, смята реаниматорът.

Преди години Сибила Маринова е участвала в подобна симулация по антитероризъм във Варна. Тогава сценарият бил атентат в метрото в Ню Йорк с много пострадали. „Ако се случи такова покушение във Велико Търново, екипът на областната болница може да реагира адекватно, но все още има какво да се желае за оптимални резултати. Всички лекари от отделението по реанимация са подготвени, гарантирам за тях. Но смятам, че трябва да се подобри триажът, който извършват колегите от Спешно отделение, затова имаме идея за такова обучение и тук. За съжаление, липсата на достатъчно медици в Спешна помощ е по-сериозният проблем, който трудно може да бъде решен“, уточни тя.

Д-р Маринова допълни, че в реанимацията предстои да бъдат доставени два нови уреда за интубация – бронхоскоп и видеоларингоскоп. Постоянната експлоатация на техниката в звеното налага често ремонтиране и подменяне. Секторът се нуждае от ехограф, с който да боравят само реаниматорите, и да се преустанови практиката за транспортиране на пациентите до другите отделения, където има такъв.

През уикенда д-р Маринова и няколко нейни колеги от отделението по реанимация присъстваха на XX юбилеен конгрес по анестезиология в Несебър.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“