Министър Москов: Търновската болница се управлява добре

Най-добрите лични лекари ще получават финансови стимули в края на годината

„НЕ ПРЕДВИЖДАМЕ КАДРОВИ ПРОМЕНИ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА, ЗАЩОТО ОТ НАША ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ МОМЕНТА ТЯ СЕ РЪКОВОДИ ДОБРЕ.
Кадровите промени във всяка от държавните болници е въпрос на ежедневното поведение на тяхното ръководство и не е свързано с това дали в рамките на този мандат сме си избрали един човек или не.”
Това заяви вчера в старата столица здравният министър д-р Петър Москов. Той заедно със заместника си д-р Ваньо Шарков имаше работно посещение в най-голямото болнично заведение в региона. Целта беше да се проконтролира изпълнението на инвестиционната програма в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, по която МЗ отпусна близо 800 000 лв. за вътрешното отделение и интензивната клиника. На закрита среща изпълнителният директор на областната болница д-р Стефан Филев е представил подробно инвестиционните намерения на екипа си за следващата година.
Преди срещата министърът и екипът му почетоха паметта на патрона на болницата д-р Стефан Черкезов.
Болницата във Велико Търново е акредитирана като база за обучение и няма абсолютно никакъв проблем в нея да се провеждат специализации. Болниците в Горна Оряховица, Павликени и Свищов не са акредитирани, но всяка от тях, съгласно новите наредби, може да сключи договор с търновската болница, за да я ползва като обучителна база, и така да реши своите кадрови проблеми, посочи министър Москов.
Той коментира и шумното уволнение преди Нова година на бившата шефка на РЗИ в старата столица Албена Ламбева. Д-р Москов обеща да изпрати на в. „Борба” цялата преписка по случая.
„Няма да оправдавам уволнението, но по целия случай имаше много жалби, и то не анонимни, за начина на работа и за начина на съхранение на документите във ведомството. Какво да кажем и за заснетия запис как собствената й администрация сипва бензин с държавни пари в частен автомобил”, коментира още здравният министър. Той се информира от медиите и за друг скандален случай с търновски адрес – става дума за взетия подкуп от хирурга Калин Везнев, по който обаче няма развитие. Здравният министър обеща проверка и по тази тема.
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА БОНИФИКАЦИЯ НА ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ инициира здравното министерство, съобщи Петър Москов. В момента се разработва система от критерии, по които в края на годината ще се оценява работата на семейните лекари. Първите 470, получили най-добри резултати, ще получат “масивна сума пари като бонификация“, обясни Москов. По думите му работата на джипитата трябва да бъде насочена към излекуване на пациентите, а не към регистрацията на заболяванията. В момента в България са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната.
До края на месеца ще бъде подписано рамково споразумение между МЗ и фармацевтичната индустрия за устойчиво развитие и прогнозируеми финансови резултати. Документът ще оформи ясни и дългосрочни правила, които ще гарантират нормални цени по отношение ресурса на НЗОК и ще задоволят нуждите на хората. Министър Москов бе категоричен, че ще бъде приложена изцяло нова философия за заплащането на лекарствата. Тя предвижда 100-процентово плащане от страна на солидарния фонд на всички медикаменти, които са достатъчни за лечението на дадено заболяване. В аптечната мрежа те ще бъдат маркирани в зелен цвят. Така ще бъде прекратена практиката да се лансират лекарства на определени фармацевтични компании. Промените в законите за здравното осигуряване и за лекарствените продукти гарантират постигане на по-добри цени на медикаментите, които НЗОК след това изплаща. МС удължи с една година срока за забрана за повишаване на цените на медикаментите, които се изписват без рецепта, като прахчета и хапчета за главоболие и настинка, припомни още министърът.
СПОРЕД НЕГОВИЯ ЗАМЕСТНИК Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ ОТ ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ПРОМЕНЕНА И НАРЕДБАТА за специализации на млади лекари. Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация, каквато притежава и областната болница във Велико Търново. Това важи и за центровете за Спешната медицинска помощ, и за общопрактикуващите лекари, които също могат да бъдат акредитирани като база за обучение.
„Така лекарите ще остават в България, срещнахме редица съпротиви, но в крайна сметка няма да позволим някой да печели от специализацията на лекарите”, увери зам.-министърът. Той информира още, че екипите на Спешната помощ ще получат 20% увеличение на работната заплата. То обаче няма да е на калпак, изтъкна още д-р Шарков, тъй като това води да тежки диспропорции – в момента фелдшери в някои центрове за Спешна помощ вземат по-високи заплати от лекарите в други центрове. Затова 80% от въпросното увеличение ще бъде усвоено за премахване на тази диспропорция, а останалите средства ще бъдат давани за бонуси за центровете, които имат най-голямо натоварване, имат най-много повиквания и обслужват най-голям брой от население. Именно те ще трябва да увеличат и своите екипи до края на годината.

Елена ЧАМУРКОВА, в-к Борба
Сн. Светослав СТЕФАНОВ