Медици от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, имаха впечатляващо участие в авторитетен медицински форум в Бургас

Д-р Сибила Маринова, д-р В. Лъчезарова, д-р Т. Шишкова, д-р Л. Станчева и д-р Чергиланов участваха в Конгрес, който стартира на 20-и и продължи до 23-и октомври т. г. в морския град.
Проведени бяха три форума – „22-ри Национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение“, „6-та Национална конференция по ентерално и парентерално хранене“, „10-та Национална конференция за изследване и лечение на болката“. Събитието бе открито от председателя на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение чл. кор. проф. Николай Петров, д.м.н. Във форума се включиха и други страни – Румъния и Македония.
Лекарите от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ взеха участие на втория ден.

С голям интерес медици от цялата страна посрещнаха презентацията на д-р Станчева на тема: „Отвикване от апаратна вентилация при синдром на Менделсон с Адаптивен Вентилационен Режим (AVM).“
Материалът е направен на базата на опита от конкретен клиничен случай от Великотърновската болница, свързан с 23-годишен младеж, който е бил хоспитализиран за два месеца в реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. След денонощните усилия на лекарите от отделение, пациентът живее втори живот. Младежът е приет след опит за самоубийство, придружен с тежки усложнения от аспирация на стомашен сок в белите дробове.
“Пациентът е открит часове след като е приел различни видове медикаменти. Бил е в кома и тъй като няма рефлекси и съзнание, е аспирирал стомашно съдържимо в белия дроб. Всъщност големият проблем беше масивната белодробна аспирация, нанесла много тежки поражения в белия дроб. Нарича се синдром на Менделсон и е много тежко усложнение, защото PH-то на стомашното съдържимо е киселинно и вливайки се в белия дроб, освен че може да причини задушаване, поразява дихателните пътища – бронхите, алвеолите, всичко. Смъртността е много висока”, е коментарът за случая на началника на реанимацията в търновската болница д-р Сибила Маринова.

„Изборът на AVM в дадения клиничен случай осигури безопасна и оптимална апаратна вентилация, плавно отвикване от респиратор. Въпреки лошата прогноза, пациентът плавно е деканюлиран и е изписан за домашно лечение с възстановено ефективно дишане, стабилна хемодинамика, раздвижем, захранен и без кислородна зависимост“, обясни д-р Станчева.