Лекарки от търновската болница разясняваха донорството пред горнооряховски преподаватели

Водени от каузата за утвърждаване на темата за донорството и трансплантациите в медиите и обществото, координаторите по донорство в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ продължават своята информационна кампания.
Преди броени дни д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова говориха за донорството пред преподавателския състав на СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Школото се слави с дългогодишна традицията, като успява да вплетена в съвременното обучение на учениците си не само любов към науката и родината, но и планетарно мислене, толерантност и отговорност към света.
Около 50 са преподавателите в СОУ “Вичо Грънчаров”, а срещата с тях бе първа по рода си. За сметка на това, учениците, които членуват в БМЧК от горнооряховското училище имат няколко посещения в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. През март м.г. младите червенокръстци се обучаваха на тема първа долекарска помощ. През октомври 2017 г. децата отново гостуваха в областния стационар и се включиха в инициатива, посветена на донорството.
Информационната кампания на д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова ще продължи сред студентите и преподавателите във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Донорството спасява човешки животи, когато за някого вече няма надежда, убедена е д-р Маринова и цитира 18-годишния Мартин с трансплантирано сърце: “Не вземайте вашите органи в Рая! Бог знае, че те са нужни тук, на Земята.”
По данни на Изпълнителна агенция трансплантация в момента 1008 българи чакат за трансплантация на бъбрек, 44-ма чакат за трансплантация на черен дроб, 39 са чакащите сърце, 16 очакват да получат бял дроб, а други 11 души – панкреас.

Общинско радио – Велико Търново