Лекарите в областта подкрепиха Националния протест срещу насилието над медици

От началото на годината в региона са регистрирани две нападение над доктори

Медицинската общност в региона излезе в петък на протест срещу агресията спрямо заетите в сектор здравеопазване. Повод за недоволството им бе бруталното насилие на акушер-гинеколожката д-р Албена Гагова от столичната болница „Шейново”. Местните лекари, медицински сестри и санитари изразиха съпричастността си към всички техни колеги станали жертва на нападение по време на изпълнение на служебния си дълг. Редом с тях в защита на медицинските лица застана и Териториалния координационен съвет на федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ. Инициатор на протеста бе Районната лекарска колегия във Велико Търново, а в него се включиха и медицинските лица от ДЦК-1 в старата столица, „МБАЛ „Св.Иван Рилски” – Горна Оряховица, Многопрофилната болница в Павликени, лекарите в Стражица и Полски Тръмбеш.

Работещите в най-голямата болницата в областта „Д-р Стефан Черкезов” се събраха точно в 12:30 часа в двора на лечебното заведение пред паметните плочи на загиналите по време на работа. На белите си престилки бяха закачили синя лента с надпис „Не на насилието”.

„Искрено се надявам, макар и мълчалив, този протест да достигне до отговорните институции за проблемите, които се трупат през годините и те да излязат от своя летаргичен сън, и да вземат нещата в свои ръце, да набележат спешни мерки, за да може здравеопазването да се превърне в една система, от която да бъдат доволни работещите и пациентите”, заяви председателят на БЛС – Велико Търново Янка Минчева. Тя подчерта, че е крайно време да започне прилагането на закона в цялата му тежест и най-после всички насилници да получат наказанието си.Началникът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Валентина Хаджирадева допълни, че от началото на годината в областта има два случая на нападение над лекари посетили пациенти след сигнал на телефон 112. Единият неприятен инцидент се е случил в Свищов, а другият – в Павликени. И по двата в момента текат съдебни производства.

”Не се предполага, че когато отиваш да оказваш медицинска помощ ще бъдещ физически заплашен, това е смайващо. Апелирам хората да прояват уважение към лекарите и останалите пациенти, тъй като в същия момент може би друг се нуждае повече от медицинска помощ – жена, която ражда, дете, пострадал в катастрофа…”, обясни тя. Шефката на спешните медици сподели още, че макар вербалното и невербално насилие всички щатни места в отделението са заети. Центърът обаче има нужда от подмяна на всякакъв вид апаратура, коментира тя. Д-р Хаджирадева уточни, че линейките вече са амортизирани и едва през 2020 години ще има нови, тъй като тогава ще бъдат осигурени от оперативната програма „Региони в растеж”. „Линейките са наближили са 300 000 км., което е препоръчителната по стандарт норма за отпадане на този автомобил”, информира лекарката.
По същото време медиците от База 2 на болницата също излязоха на протест. Там присъстваше и председателят на Териториалния координационен съвет на федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСВ във Велико Търново д-р Мая Попова, която предложи насилниците да полагат обществено полезен труд в лечебните заведения. „И без това има недостиг на персонал. Разумно решение е насилниците да помагат в болницата, да гледат пациентите, да чистят градините”, заяви тя.
Началникът на отделението на акушерство и гинекология доц,д-р Светлозар Стойков пък определи нападението над колежката му от болница „Шейново” като варварски акт.

„Когато видиш човекът, който е оперирал жена ти и те е дарил с дете, е логично да му целунеш ръка, да се поклониш, вечер преди да си легнеш да го споменеш в молитвите си. А този човек при първата си среща с лекарката я е нокаутирал. Тук става въпрос и за психическата травма, не само за физическата”, коментира доцентът. Според него въпреки инкриминирането на посегателствата над медици безчинствата няма да спрат, тъй като липсва ефектна правораздавателност.
Галина ГЕОРГИЕВА