Кметството се включи в дарителска кампания

С парите ще се купят кувьоз и ламиниран бокс за неонатологията в областната болница

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ПОДКРЕПИ БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ „ЖЪЛТИ СТОТИНКИ” за набавяне апаратура в неонатологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Това увери на нарочна пресконференция вчера кметът на старата столица Даниел Панов. Той подчерта, че кметството има приз „Приятел на децата”, а мотото на инициативата за набиране на стотинки е „Деца помагат на деца”. Освен това старата столица е един от само четирите български града, които през 2013 г. бележат положителен прираст. Затова в информационния център на общината, във всичките изнесени центрове, в отдел „Местни данъци и такси”, по училища, детски градини и спортни зали ще се поставят дарителници. Кметът призова още за помощ бизнеса и представители на други институции.
Кампанията се организира за осма поредна година от сдружение „Съзидание”, каза неговият координатор Йорданка Венкова. Акцията е национална и освен във Велико Търново пари ще се набират и във всички по-големи български градове. „Акцията е много вдъхновяваща и въздействаща на самите деца. Тя е възпитателна, защото учим малките на съпричастност, да даряват стотинките, с които разполагат, за да помогнат на свои връстници”, обясни Венкова. Тя уточни, че всеки може да внесе събраните стотинки по специална сметка на ДСК, която е освободена от такси. Освен това касичките ще се отварят на два пъти през годината – на 1 юни, когато е Международният ден на детето, и на Никулден.

С ПАРИТЕ ЩЕ СЕ ЗАКУПИ ЖИВОТОСПАСЯВАЩА АПАРАТУРА ЗА НУЖДИТЕ НА НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ във великотърновската областна болница, обявиха още организаторите. Болничният директор Стефан Филев пък им връчи касичка със стотинки, събрани от неговите деца, и увери, че всички лекари ще се включат в инициативата. За целта касички ще бъдат поставени в детското отделение на МОБАЛ, до параклиса и в барчето на здравното заведение.
14 000 лв. струва един кувьоз с ДДС, а един ламиниран бокс за работа в чиста среда – между 6000 и 10 000 лв. Организаторите на кампанията се надяват да съберат средства поне за един нов кувьоз и за един бокс, каза и шефката на единственото за областта неонатологично отделение Кина Николова. По думите й здравното заведение има нужда от подобна техника, тъй като тя е най-оборотната в отделението, а от наличните десет само два са интензивни.

ДА СЕ ВКЛЮЧАТ ВСИЧКИ В КАМПАНИЯТА, ПРИЗОВА И МЛАДИЯТ ТАТКО ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СИМЕОН СТОЙЧЕВ, КОЙТО ИМА ДВЕ МОМЧЕНЦА БЛИЗНАЦИ.

Развълнуван, той разказа как бременността на съпругата му е протека нормално, но по незнайни причини Самуил и Давид се раждат преждевременно и тежали по малко над един килограм. Наложило се децата да прекарат месец и половина в кувьоз в търновската болница, където били много добре обгрижвани. Заради старата апаратура обаче момченцата заболяват от ретинопатия, но процесът е диагностициран навреме и таткото заяви оптимизма си.
„Не знаех нито какво е неонатология, нито кувьоз, нито ретинопатия. Наложи се да преживеем всичко това, но децата вече са добре и наддават килограми, имат много борбен дух”, коментира таткото. Той има автосервиз и също ще сложи дарителница в него.

Елена ЧАМУРКОВА, в-к Борба
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

ЗА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ЗА ПОМОГНАТ, ЕТО И НОМЕРА НА РАЗКРИТАТА В ДСК СМЕТКА:
146 525 92, ВIC STSABGSF
IBAN BG50STSA93000014652592