Израелски модел на спешна помощ

Великотърновската болница прилага израелския опит и организация при медицинска спешна помощ на пациенти, пострадали при катастрофи, аварии, природни бедствия и тероризъм, съобщи д-р Сибила Маринова, медицински директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Израелската система вече е проиграна наскоро при катастрофата на румънски автобус на прохода Хаинбоаз, при който пострадалите бяха извозени във Велико Търново. След това Румънската спешна помощ изпрати три вертолета и шестима от румънските пациенти бяха транспортирани от летището в Горна Оряховица.
Прилагаме новата организация за спасяване на пострадали, след като аз и колегата ми д-р Пламен Ангелов присъствахме на първия в България международен уоркшоп по антитероризъм, който се проведе във Варна, обясни д-р Маринова. На него са присъствали лекари и спецслужби от цялата страна, а лектори са били основно израелски медици от най-големите болници в Израел, които са представили как действа тяхната спешна помощ по време на терористични акции, катастрофи, земетресения, производствени и климатични аварии.
Останахме удивени от организацията и структурите на колегите от Израел и сега се мъчим и при нас да използваме техния опит, доколкото е възможно с нашите кадри, апаратура и линейки, обясни д-р Маринова. В Израел на втората минута от инцидента пристига първата линейка, а след пет минути идва втора. Работа на първия екип е да оцени обстановката и да даде информация на колегите си какво точно се случва. Веднага пристигат и екипи на пожарната , полицията, военните и доброволците от подобна организация като нашия Червен кръст, който се нарича “Звездата на Давид”. До 45 минути всички тези екипи са приключили с работата си на произшествието, а през това време пострадалите са извозени в спешното отделение на болниците.
В Израел при обстановка на тероризъм или катастрофа е застъпен т.нар “триаж”, което в България го няма, но ние вече го използвахме при катастрофиралите румънци, отбеляза д-р Маринова. Това е тактика от страна на медицинските екипи на мястото на инцидента, които оценяват много бързо кой от каква помощ се нуждае и в какъв порядък на спешност. Именно това направихме като вторичен триаж и в спешното отделение на великотърновската болница с румънците, макар в коридора да чакаха много други болни. Благодарение на това и бързото транспортиране на тежко болните с хеликоптери, пострадалите са спасени. Сега получихме благодарности от Румънското министерство по вътрешна сигурност, че сме се справили много добре, каза д-р Маринова.
Второто, което ръководството на МОБАЛ се старае да наложи като израелски опит при оказване на спешната помощ, е да диференцира строго функциите на всеки медик. В Израел на един пострадал се падат един лекар и две сестри, ние това няма как да го догоним, тъй като ни липсват кадри, но с нова организация можем да постигнем тази диференциация, за да няма паника.
На форума по антитероризъм във Варна ни показаха филми на университетската болница “Хадаса” в Израел, където под нея паркинг на три етажа се превръща в най-голямата подземна болница в света , разказа още д-р Маринова. Това е направено с цел в подземието да се приемат пострадалите при терористична атака, тъй като вече е имало нападение над болница в Израел. Тогава камикадзе се е взривило в отделението за спешна помощ. Затова в стените на този паркинг са монтирани легла, кислородни инсталации, водопроводи, вентилации, тоалетни, мивки, хемодиализна апаратура, реанимация, подвижни аптеки и всичко друго, необходимо за една нормална медицинска дейност. Разбира се, годишният бюджет на израелската “Хадаса” е 2 млрд. долара, което е повече от целия бюджет за здравеопазването на България.
Независимо от разликата във финансирането на двете държави в медицината, опитът на Израел е много полезен за нас и във великотърновската болница се стараем да го използваме, доколкото можем, отчете медицинският директор. Наистина в България имаше само един опит за международен тероризъм, но в страната има масов травматизъм от катастрофи, производствени аварии, имахме и тежко земетресение в Свищов. Според д-р Маринова у нас здравното министерство не мисли, че не сме застраховани от тези трагедии в мирно време и че медицинските екипи трябва да са подготвени с обучение, кадри и апаратура. Ако нямахме предварителна организация по израелския модел, нямаше как да се справим много бързо с румънците от катастрофиралия автобус. Това е истински пример, че спешната помощ трябва да се развива и да внедрява добрия опит от напреднали държави.
Д-р Маринова посочи още, че Румъния вече има много добра практика в Спешната помощ и ние може да се възползваме от нейния опит. Тази система при северната съседка на България е изградена от палестински лекар, който сега е държавен секретар в министерството по вътрешната сигурност на страната. И още нещо, фактът, че пострадалите румънци пожелаха да се лекуват в собствената си страна говори, че те вярват на своите лекари и организацията на спешна помощ и този модел работи много добре. А у нас това не се случва, българинът вече все по-малко вярва на своя лекар.
Друго, което великотърновските медици ще взаимстват от израелския модел, е да има екип от психолози в болницата, които да се на мястото на инцидента и да се погрижат както за пострадали, така и с техните семейства. Според д-р Маринова посттравматичният стрес след инцидент е сериозно състояние, на което не винаги се обръща достатъчно внимание.
По време на уоркшопа разиграхме симулация на тероризъм в метрото на Ню Йорк, коментира още д-р Маринова, която е избрана в екипа по спасяване на пострадалите. Медиците са се справили много добре, дори са оказали първа помощ на “терористите”, които са били заловени. Да, преди всичко ние сме хора и естествено е да проявим ненавист към извършителите на терористични атаки, при които са загинали много хора. Но ние сме и лекари, които трябва да забравим тази ненавист и да спасим всеки човешки живот, заяви д-р Маринова. В тази връзка тя е разказала на израелските си колеги за случая със стрелеца Петко Савов от Лясковец, който е бил спасен след стрелбата, и как са действали медиците в този случай на спешност.
На всеки шест месеца в израелските болници се разиграват ситуации на терористични атаки и катастрофи, за да се поддържа нивото на лекарите, разказа още д-р Маринова. За съжаление у нас това не се прави, а и много трудно вече става обучението на медиците както в страната, така и в чужбина. Кой може да си позволи да отиде в Израел да се обучава на собствени разноски, макар да има желание. Ако един специалист не се развива и догонва по-добрите, пациентите ще загубят много.
Д-р Маринова обаче призна, че великотърновската болница не е готова да посрещне болен с вируса на ебола, който се разпространява много бързо с всички телесни секрети. Нямаме помещения за изолация, а също и предпазно облекло.
Не сме обучени как да действаме и никой досега не ни е потърсил за това. Вероятно в България се неглижира тази опасност, а в Европа вече имаме случаи с ебола и не само такива с директно заболяване от засегнатите африкански държави, а местно заразяване от болен.
Притеснени сме и от факта, че ако при нас дойде болен пациент, заболяването е много тежко и той ще има нужда от реанимация. А как ще вкараме там такъв болен, той ще зарази всички. Вярно, в София ще се строи специален павилион до Военномедицинската академия. Но ако такъв пациент бъде открит във Велико Търново, докато стигне до София, ще има доста заразени, като се започне от семейството и джипито.

Вася ТЕРЗИЕВА, в-к Янтра Днес