Изпълнителният директор д-р Красимир Попов Инициативата дни на отворените врати в болницата е един от основните ми приоритети

Възобновяваме кампанията дни на отворените врати в отделенията по неонатология и акушерство и гинекология, която беше временно преустановена по време на пандемията. Периодично всички бъдещи майки и бащи ще имат възможността да се запознаят с условията в двете отделения и с грижата, която медиците оказват на майките. Това заяви д-р Красимир Попов пред медии и бъдещи родители.
На срещата в голямата зала на МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов бяха около 40 бъдещи родители. Присъстващите успяха да видят презентация със снимки на залите за раждане, стаите на родилките, помещенията за изписване, както и цялата налична апаратура в двете отделения.
Събитието беше открито от изпълнителния директор д-р Красимир Попов. Няма по-ценен и по-важен празник, няма по-красив и личен спомен от раждането на детето, от продължаването на рода. Няма майка, която да не помни раждането на рожбата си като най-скъп ден в живота! Това се случва винаги в болница, където сте заобиколени от хора, които ви помагат, но вие не познавате. Тези обстоятелства до известна степен хвърлят някаква сянка върху събитията около раждането. За това ние отново периодично ще провеждаме дни на отворените врати, за да ви запознаем с условията в болницата и екипа, който ще се грижи за вас. И когато този щастлив момент настъпи, да не се чувствате така, че отивате някъде, където никога не сте стъпвали и да не срещате хора, които не познавате., посочи в изказването си изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Красимир Попов.
Началникът на отделението по неонатология д-р Кина Николова сподели, че е впечатлена от големия интерес към инициативата от страна на бъдещите бащи. Тя коментира ролята на медиците от АГО и ННО, които поемат грижите за майката и бебето. В отделението по неонатология медиците дежурят денонощно. Когато бремеността е рискова или се налага преждевременно раждане, ние сме информирани предварително от колегите ни от отделението по акушерство и гинекология, за да подготвим нужната апаратура за интензивния сектор, подчерта още д-р Николова. Тя обясни за съвременните протоколи на лечение, които прилагат в отделението. Старшата акушерка от АГО Албена Василева и старшата сестра от неонатология Мария Нешева представиха високотехнологичната апаратура, разказаха за възможността за избор на екип и уточниха какви са необходимите документи при постъпване в болница. Бъдещите майки и бащи споделиха притесненията и тревогите си и зададоха много въпроси към медиците, свързани с условията за престой, за воденето на раждане, за разликата между естественото раждане и секцио, за воденето на раждането и грижите, които медиците полагат към бебето и майката.