Изпълнителният директор д-р Красимир Попов: По идея на Министерството на здравеопазването обсъждаме с тях възстановяването на хеликоптерната площадка и включване на великотърновската болница в проекта за въздушна медицинска помощ

“Хеликоптерната площадка, намираща се в двора на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”, е била лицензирана и активно използвана до преди 20 години, към момента тя е полуразрушена. Разговорите, които провеждаме с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, са на предварително ниво.” Това съобщи изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Красимир Попов пред журналисти. Изпълнителният директор посочи, че за да бъде възстановена е необходимо първо експертите да уточнят какво ще каца на нея. Докато не бъде определен моделът и масата на хеликоптера и съответно изискванията за маневреност, всичко е хипотетично, обясни още д-р Попов.
”Велико Търново се намира на кръстопът и оттук минават важни транспортни връзки – строящата се АМ “Хемус”, пътят Русе-Велико Търново. Това е предпоставка за пътнотранспортни произшествия и води до по-висок травматизъм, който се наблюдава в областната болница”, посочи зам. директорът на МОБАЛ д-р Галина Гарева пред БНТ. “Реализирането на идеята би било от огромна полза за пациентите, тъй като Търновската болница е със стратегическо значение за региона и е в основата на местното здравеопазване. В нея се обслужват най-спешните и критични състояния, при които от решаващо значение е прилагането на адекватна спешна помощ.”, допълни тя.
Началникът на неврохирургията д-р Николай Мойнов, който преди е бил част от екипа на спешната помощ по въздуха, разказа пред БНТ за предимства на въздушната помощ. “Действията на екипите бяха синхронизирани, координирани и предварително отиграни. Предимството е за самите болни, тъй като в неврохирургията проблемите се решават за минути”, посочи той. “При спешната помощ по въздуха се спазва принципът на травматизмът – лекарят да чака болния, а не болният да чака лекаря”, коментира пред БНТ д-р Мойнов.
Цялото участие на д-р Галина Гарева и на д-р Николай Мойнов в предаването Денят започва по БНТ може да видите тук