Зарадваха с отличия здравни работници по случай Международния ден на сестринството

Осем души бяха отличени на официална церемония от Регионалната структура на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Велико Търново. Почетните плакети им бяха връчени в салона на ДКЦ – I по повод днешния Международен ден на сестринството – 12 май. В търновската колегия членуват около 1100 души – медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, отчете Жана Павловска, която ръководи структурата от самото й създаване. Тя поздрави колегите си с професионализма и достойното място, което заемат в системата на здравеопазването.

В категорията „Ръководител здравни грижи – 2016” бе наградена старша медицинска сестра Румяна Петкова от Втора хирургия в МОБАЛ. Плакети в категорията „Специалист по здравни грижи“ получиха масажистът Валери Николов, медицинските сестри Виолета Пенкова и Соня Енева като млада надежда – и тримата от областната болница. Отличен бе и медицинският фелдшер от ЦСМП – Велико Търново, Радослав Илиев. За отговорност и всеотдайност в работата и достойно извървян професионален път награда взе фелдшерът Веселин Кабакчиев. За принос към асоциацията бяха отличени още медицинската сестра Мариета Георгиева от областната болница и фелдшерът от училищното здравеопазване Веселин Трифонов.

От местното дружество на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, в което членуват 330 души, също наградиха свои членове, допринесли за качеството на здравните грижи в болничното заведение и издигане престижа на професията. Тържеството уважиха директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев, д-р Николен Стойнов, д-р Гарева, Жана Павловска и юристът на болницата Силвия Дечева.

Рентгеновият лаборант Пламен Замфиров е номиниран на национално ниво за конкурса „Професионалист по здравни грижи – 2016”. На болнично ниво бяха раздадени общо 31 награди в различни категории – „Медицинска сестра“, „Хирургични, интензивни и терапевтични грижи“, „Доболнична помощ“, „Рентгенов и медицински лаборант“. Призът „Ръководител по здравни грижи – 2016” бе връчен на старшата медицинска сестра Красимира Доксева. Отличия получиха още медицинските сестри Пепа Върбановска и Дияна Менева в категорията „Хирургични грижи“, както и колежките им Ваня Чорбаджийска, Ренета Божилова, Силвия Борисова, Радка Генева и Цветелина Мирчева в категорията „Интензивни грижи“. Най-много отличия – 10, бяха раздадени в категорията за достойно извървян професионален път и всеотдайност в професията.

Всяка година болничното дружеството връчва и един специален приз „За заслуги към сестринството“, който се дава на човек, който не е професионалист по здравни грижи, но активно е сътрудничил в дейността на асоциацията и е допринесъл за нейното развитие. Призът за 2016 година получи Настя Колева – счетоводител в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”.

Днес в София ще се проведе националното тържество на БАПЗГ, на което ще бъдат отличени най-изявените професионалисти по здравни грижи.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

в. „Борба“