Един ден в търновската гастроентерология

Лекарите в отделението: „Ние сме мозъкът в диагностиката, за да дадем на ръцете на коремните хирурзи, какво да оперират”

13052669_10201652240103302_929111413_o

Над 1 300 души годишно биват лекувани в отделението по гастроентерология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. В звеното се извършва диагностично уточняване на болни с гастроентерологични и общо терапевтични заболявания, неясни кръвоизливи, тумори, алкохолни и токсични увреждания. Специалистите обгрижват пациенти с широка гама патология, като голям процент от тях изискват спешност. Началник на отделението от 2014 година е д-р Яна Колева, която сподели, че секторът има нужда от основен ремонт и успехите в него се дължат на огромната отдаденост на колегите й и постоянното повишаване на квалификациията им.

Гастроентерологичното отделение възниква на основата на Трето вътрешно отделение, което пък датира от 1972 година. В него са  лекували основно вътрешни болести. В последствие към звеното се разкрива и хемодиализен център, който съществаува и днес. От 2010 година то е изцяло специализирано по гастроентерология и има второ ниво на компетентност. Д-р Яна Колева, д-р Евгений Дребов, д-р Донка Шишманова, д-р Снежина Райкова, д-р Валентин Рабчета и две специализантки д-р Силвия Анастасова и д-р Милена Узунова са специалистите, които влагат цялата си енергия в това да изправят на крака болните. Секторът разполага с 12 медициски сестри и 4 санитари.

„Отделението е в тясна връзка с Диагностично-консултативния център в МОБАЛ, където е Кабинета за ендоскопски изследвания. Всички те са нужни за диагностиката и се извъшрват от лекарите от отделението ни”, обясни началникът д-р Яна Колева.

13054639_10201652255143678_118418544_o

Едно първите положителни променни в работата на звеното след назначението й е именно откриването на този кабинет. Освен него гастроентерологията получила и техника за видеоколоноскопии и гастроскопии, която изключително много подобрила диагностиката. „Това даде възможност за терапевтични манипулации – кръвоспиране и отстраняване на полипи. Все пак се изисква време, за да добием достатъчно опит и спокойствие в практиката на тези мининвазивни операции”, уточни тя.

13078091_10201652347545988_1964681870_o

Д-р Колева изброи като най-чести случаи за работа чисто гастроентерологичните страдания – чернодробни, вирусни, токсични хепатити, цироза, болестта на Крон.Тя подчерта, че това са изключително специфични заболявания, но освен тях диагностицират и лекуват всички болести на храносмилателнта системата. Отделнието е специализирано и за диагностика на злокачествени заболявания на храносмилателната система. Провежда се и профилактика на колоректарлния рак. „При нас лежат много хора с кръвоизлив от храносмилателната система, свързани с лечението провеждано за други заболявания. Част от нашите пациенти са пациенти и на реаниматорите, съдовите хирурзи и кардиолозите. В момента 80% от отделението е заето”, коментира началникът на звеното.

Гастроентероложката сподели, че основен ремонт на отделението не е правен от 1994 година, когато обновяването тогава е дело на дарители. ”20 години строително- ремонтни дейности не са реализирани. Не е запувано ново болнично обзавеждане, а манипулационната е със структура от създаването на отделението” , коментира тя. Като най-крещяша нужда от реновиране посочи именно манипулационните зали, тъй като услоята на сестринския труд са много трудни.

13035495_10201652304784919_796998572_o

Има какво да се желае и от към техника. Секторът разполага с по един гастроскоп и колоноскоп, което затруднява работата, защото губи времето на лекарите и пациентите в чакане на дезинфенция на апаратите. „Ако единият излезе от строя, ние нямаме с какво да работим. Съвременните отделния по гастроентерология трябва да има по 2-3 апарата, за да има възможност от маневриране. Би било много добре ако имаше и подвижен ехограф, който е с достатъчно добри качества, за да се справя с тежко болните, а не да бъдат транспортирани по етажите с реанимационни легла”, заяви д-р Колева.

Тя допълни, че единствените новостите в отделението са направени с дарения. Това са обновяването на нейния кабинет и от първа до четвърта болнична стая. Реновирането им е с дарения и от приходите от ВИП стаите. Ремонтът на една стая е до 8 000 лева, уточни тя. Толкова средства за необходими в нея да бъдат поставени подходящи легла, настилка, обзавеждане.

13072061_10201652264423910_2102071582_o

Специалистката сподели, че работата на гастроентеролозите и хирурзите е тясно свързана и добрата комункация е задължителна. „Преди да се включат хирурзите ние сме спешните медици, които поемат пациентите, защото осъществяваме спешните гастроскопии, както и неотложните ехографии по време на дежурство. Преди да легнат на операционната маса, пациентите най-често минават през нас.

Ето защо във всеки един момент трябва да имаме взаимно подадена ръка, за да можем да намерим най-добрия вариант за болните. Голяма част от нашите манипулации са инвазивни, но зад гърба ни трябва да са хирурзите”, допълни тя.

Началникът на гастроентерологията посочи като задължително в отделението повишаването на квалификацията. „Когато започнах работа основното изследване на дебело черво беше ректоскопия. В началото си мислех, че ученето приключва след взимане на специализацията, но разбрах, че медицината постоянно се равива и трябва да сме наясно с новостите. По онова време  C хепатита се уточняваше какво представлава, а  сега 22 години по-късно ние можем да го лекуваме с модерната 3Д терапия. По същият начин днес инвазината част на дианостистиката и терапията напредва изключително много”, заяви д-р Колева. Именно затова според нея, сектора спешно трябва да бъде технически въоръжен с необходимата апаратура.

Галина Георгиева