Един ден в Отделението по неврология

Освен пациенти от областта, в звеното идват на лечение болни от съседни региони МЕЖДУ 1500 – 1600 ПАЦИЕНТИ ПРЕМИНАВАТ ГОДИШНО ПРЕЗ СЕКТОРА ПО НЕВРОЛОГИЯ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА. С право останалите лекари в лечебницата го наричат „тежко отделение”, тъй като специалистите в него извършват диагностика, лечение и експертиза на трудоспособността на заболявания на централната и периферната нервна система, спешни консултативни прегледи на пациенти в Спешно отделение и се борят за живота на хората с остри нарушения на мозъчното кръвообращение, възпалителни заболявания на нервната система и други.

13278110_10201783737310650_1252374293_nОтделението е създадено 1956 година като сектор към Вътрешно отделение, а няколко години след това се оформя като самостоятелна структура. В началото звеното разполагало със 70 легла, а към момента капацитета е 32. 12 места от тях са интензивни, обособени в самостоятелен съдов сектор, а 20 са общо неврологични. Леглата са разделени спрямо пола на болните. В неврологията работят 8 лекари, 14 медицински сестри – половината от тях профилирани в интензивния сектор, и 6 санитари. От 1999 година началник на отделението е д-р Евгени Недялков – лекар с дългогодишен опит и сериозен авторитет в медицинското съсловие. „ПОЧТИ ПОЛОВИНАТА ОТ ПАЦИЕНТИТЕ СА БОЛНИ С РАЗЛИЧНИ ФОРМИ НА МОЗЪЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ – основно мозъчни инфаркти около 75%. 10 % са с мозъчни кръвоизливи, другата преобладаваща група са със заболявания на периферната нервна система, с множествена склероза, епилепсия и паркинсонова болест”, обясни той. Извършва се 24-часов прием на болните – както планови от приемния кабинет, така на неотложни пациенти от Спешното отделение на болницата. „Има завишаване на броя на приетите болни, тъй като в някои общини в областта болниците бяха закрити и потока се насочи към търновското отделение. Освен това напоследък започнаха да пристигат и болни от други области – предимно от Габровска и Търговищка”, сподели д-р Недялков.

13293083_10201783736470629_145787544_nЛекарите в отделението работят по 13 самостоятелни клинични пътеки и 3 съвместно с отделението по анестезиология и интензивно лечение. ЧЕСТО СЕ СЛУЧВА ПАЦИЕНТИ ПОСТЪПИЛИ В РЕАНИМАЦИИ СЛЕД ТОВА ДА БЪДАТ ТРАНСПОРТИРАНИ В СЕКТОРА ПО НЕВРОЛОГИЯ за възстановяване от тежки инсулти и кръвоизливи. „В нашия интензивен сектор обгрижваме  инсултноболните с най-адекватните грижи. Разполагаме с необходимия тип легла, кислород, вакуум, монитори, а когато се наложи поддържане на изкуството дишане отново се насочват към реанимацията”, уточни специалистът. Към отделението е обособен неврологичен кабинет за прием на планово болни и консултативна дейност, и функционален кабинет, в който се извършват електроенцефалографии, електромиографии и доплерови сонографии. Апаратурата е сравнително нова и изцяло покрива нуждите на отделението. „Обновяването на апратурата в отделението по „Образна диагностика”, където нашите пациенти са основните потребители на магнитния резонанс и компютърния томограф, доведе до голям плюс в диагностиката и лечението. Това е от голяма полза не само за тях, но и за нас. Отделно добра колаборация с останалите отделения, тясно свързани със спецификата на сектора по неврология, ни помага да си вършим възможно най-добре работата”, коментира началникът на неврологията.

13282311_10201783735790612_438009557_nД-Р НЕДЯЛКОВ ПОСОЧИ КАТО СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЛЕЧЕНИЕТО НА ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ ПАЦИЕНТИ. За тях лекарите се ангажират да полагат не само медицински грижи, но и ред други социални.”Започваме да издирваме близките им хора, ако няма такива осъществяваме връзка със социалните служби, но докато намерят къде да го настанят минава време. Ние сме болница за активно лечение, не може да задържим болен от инсулт две месеца. Някой трябва да вземе решение какво да се случва със здравнонеосигурените, защото това не може да продължава така”, категоричен е специалистът.

Галина ГЕОРГИЕВА