Д-р Сибила Маринова представи България в Международен курс за обучение по донорство и трансплантации в Барселона

Началникът на реанимацията във великотърновската болница и координатор по донорство за Северен Централен регион беше един от петимата български лекари, които взеха участие в престижния форум.
Участието на българските медици е инициирано и финансирано изцяло от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.
28-то издание на Международния курс за обучение по донорство и трансплантация събра в Барселона около 70 специалисти от цял свят – Кения, Оман, Гаяна, Дубай, Япония, Ирландия, Нидерландия, Швеция, Швейцария, Норвегия, Германия, Австрия, Белгия, Хърватска, Тайланд, Хонг Конг.
От 6-ти до 11-ти ноември, координаторите преминаха интензивен курс на обучение и имаха възможността да споделят и обменят опит, и успешни практики, които използват в своите държави.
Диагноза на смърт по неврологични критерии – мозъчна смърт и управлението и координацията на донорска ситуация бяха сред основните теми, обсъждани по време на обучението.
Сериозно внимание беше отделено на т. нар. „испански модел на органно донороство“. От години Испания и САЩ са лидери по отношение на донорството и успешно реализираните трансплантации.
Повече от 30 години испанската държава работи усилено за създаването на успешни механизми за обучение и работа на специалистите в болниците, но най-вече за спечелването на доверието на обществото.
В САЩ годишно се реализират повече от 36 500 трансплантации на органи по данни на Обединена мрежа за споделяне на органи (UNOS).

В обучението в Барселона взеха участие преподаватели от двете държави, както и техни колеги от Франция, Хърватска, Великобритания, Италия и Австралия.
По време на обучението сериозно внимание беше отделено и на работата и подхода към семействата на хората, които са загубили близък, който обаче би могъл да спаси други животи след смъртта си.
Курсът включваше и различни практически занимания, уъркшопи и социални активности.
В края на обучението всеки от участниците премина и през тест от 60 въпроса, на които трябваше да отговори за 60 минути преди да получи сертификат за успешното преминаване на курса.