Д-р Марияна Радева първа въвежда изследването за лаймска болест в областта

Д-Р МАРИЯНА РАДЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЪРВА ВЪВЕЖДА ИЗСЛЕДВАНЕТО В ОБЛАСТТА ЗА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ ПРЕДИ БЛИЗО 15 ГОДИНИ. Заболяването, което се предава от кърлежи, е изключително опасно, ако не бъде открито навреме. Поставянето на диагнозата става чрез лабораторно изследване, когато има съмнения, че кърлежът може да е заразен. Освен за лаймската болест д-р Радева, която е началник на лабораторията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, въвежда също изследването за хеликобактер пилори – виновникът за появата на язвената болест.

Макар да работи като лекар от 32 години, Марияна Радева продължава да обогатява знанията си, за да бъде в крак с новостите, тъй като медицината постоянно се развива. Тя бе и единственият лекар от областта, участвал в престижния 27-ми Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, който се проведе във Виена.

Д-р Радева е родом от Дряново, завършва медицина във ВМИ – Плевен, и от дипломирането си до днес работи като лабораторен лекар. Тя е сред малцината медици, които притежават едновременно специалностите „Микробиология“ и „Вирусология“. „Аз съм първият лекар в семейството, но майка ми е медицинска сестра и още от детските години ми харесваше това, с което се занимаваше. А окончателното ми решение да стана лекар бе в гимназията, когато преживях една много тежка операция. В „Пирогов” лекарите ме върнаха към живота и тогава реших да се занимавам с медицина. И мога да кажа, че страшно много си обичам работата. Смятам, че за нея човек трябва да има призвание, защото самата материя е много обемна и сложна”, споделя д-р Радева. След като се дипломира, започва работа в ХЕИ, днешната РЗИ, а след това практикува в частната лаборатория в поликлиниката във Велико Търново. Миналата година след спечелен конкурс поема микробиологичната и вирусологичната лаборатория в МОБАЛ. Често пъти работата на нея и колегите й остава в сянка, макар че благодарение на тях лекарите могат да поставят правилно лечение. Средно годишно в лабораторията се извършват над 13 000 микробиологични изследвания, над 11 000 серологични и вирусологични изследвания, както и над 6000 антибиограми. Лабораторията разполага с апаратура, препоръчвана за работа в стационарите в световен мащаб.

„Макар и с 32-годишен стаж в професията, нито аз, нито колегите ми в лабораторията бихме били така прецизни в работата си без медицинската апаратура на най-високо ниво, каквато ръководството на болницата ни осигури“, категорична е д-р Радева. Първенецът сред апаратите е „Вайтек 2 компакт” за микробиологична идентификация и направа на антибиограма на всички микроби, които съществуват. С него се изследва всеки пациент, а думата на микробиолога определя терапията на всички болни в детско, гастро, хирургия, инфекции, ортопедия, гинекология, неонатология, урология, хемодиализа и реанимация. Другият апарат – „Бакталерт“, извършва автоматично култивиране на хемокултури на всички по-тежки случаи. Към апаратурата се причислява и такава за диагностика на вирусологични маркери и инфекциозна серология при изследвания за лаймска болест, мононуклеоза, всички вирусни хепатити и СПИН. Улеснение в работата е и въвеждането на специална електронна система за обработка на резултатите в стационара, разказва още д-р Радева. Такава система на практика имат само няколко големи болници в България. А прецизността на екипа се проверява два пъти в годината с изпити от Националния център по заразни и паразитни заболявания, който издава сертификати за работа на лабораторията.

ПЪТЕШЕСТВИЯТА – ХОБИТО НА Д-Р РАДЕВА

От години д-р Марияна Радева и съпругът й Емил Ангелов пътуват по света. Всяка година си избират определена дестинация, като досега са посетили близо 40 държави в Европа, Африка, Азия и Америка. Тази година се качат на Великата китайска стена, която е един от най-посещаваните туристически обекти в света. Двамата са посетили Малайзия, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Южна Корея, Мексико, Ямайка, Куба. А едно от най-интересните места, до което се докосват, е южнокорейският остров Джеджу, известен с това, че няма никаква индустрия, а местното население се занимава основно със селско стопанство и туризъм. Островът е уникален резерват и място със специфични културни традиции и занаяти. Сред интересните и непопулярни места, които посещават, са също островите Лансароте и Фуертевентура, част от Канарските острови.

Освен да пътува, д-р Радева обича също да шие гоблени и вече има над 50. Споделя, че работата над тях я успокоява и й носи удоволствие, а сред по-известните гоблени, които е ушила, са „Пианистките” и „Концерт в парка” на Буше. Най-голямата й гордост е „Ездачката” на Брюлов, който е и най-големият ушит досега. Другата й слабост са лилиумите, които отглежда на вилата си край Килифарево. Започва да ги отглежда преди няколко години, а днес вече има 15 вида от красивите растения, включително и черен лилиум, който си купува преди години от Холандия при едно от поредните си пътувания.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“