Д-р Мариана Витанова: Редовното кръводаряване предпазва от инфаркт и инсулт

Кризисната нужда от дарители с кръвна група „АВ” възникна в средата на месеца. В един ден, за броени часове, с нужда от изключително рядката кръвна група „АВ” и кръвна група „В” се оказаха петима пациенти на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, настанени в ортопедия и вътрешните отделения на стационара. От лечебното заведение апелираха обществеността да се включи в доброволно кръводаряване и само за няколко дни 18 души откликнаха на молбата. За ползите от кръводаряването и необходимостта от кръводарители, разговаряхме с началника на Отделението по трансфузионна хематология- д-р Мариана Витанова.
–    18 души се отзоваха на призива Ви само за няколко дни, често ли изпадате в нужда?
–    Бих искала да благодаря на тези, които се отзоваха, защото предимството на тези кампании е, че ни зареждат с необходимата за момента кръвна група. При нас ситуациите са непредвидими. Каква кръв ще ни трябва за преливане на пациенти никой предварително не може да каже. Затова благодаря на кръводарителите, че реагираха бързо. Когато запасите ни стигнаха към критично ниво, ние много бързо ги възстановихме. Но винаги, когато казваме, че имаме нужда от конкретна кръвна група, винаги добавяме, че всички кръвни групи са ни нужни.
–    Имали ли сте тежки моменти в последно време?
–    Миналата седмица имахме двама болни последователно. И двамата с АВ отрицателна. Възможно най-рядката кръвна група. Не знам какво казва статистиката, но имахме двама кървящо болни, едновременно. Буквално един след друг. Така че всеки, който е здрав и има желание, нека да заповяда при нас в удобно за него време. Би било добре да стане традиция. Кръводаряването да бъде част от нещата.
–    Колко пъти може да дари човек кръв в годината?
–    Всеки, който е годен за кръводаряване и няма възражение срещу кръводаряването, може да отдели време да го направи два-три пъти в годината. Според наредбата в България един мъж може да дари до пет пъти годишно, а една жена може да кръводарява четири пъти в календарна година. Но хората и два пъти да дойдат, това ще бъде регулярен приход на свежа кръв. Тоест ние ще можем да поддържаме необходимия резерв.
–    Случвало ли се е при нужда да преливате нулева кръвна група на човек с друга?
–    Има такава възможност,  но има и ограничения. При нас последната година не се е налагало, справяме се.
–    Полезно ли е кръводаряването?
–    Безусловно ползите за болните са големи и животоспасяващи. Самото кръводаряване за кръводарителя също е полезно. Допускаме до кръводаряване хора, които са здрави. Затова е и задължителният медицински преглед. Желанието не е достатъчно. Като добавим и факта, че всяка кръв се изследва и кръводарителите имат право да научат резултатите за хепатит, ХИВ и сифилис. Това е един плюс за тях. Има американски проучвания, че редовното кръводаряване намалява риска от инсулт и инфаркт. Така че кръводаряването безспорно е полезно.
–    В България се навършиха 10 години без наборна военна служба, по какъв начин се отрази това на кръводаряването?
–    При нас се отрази сериозно, защото често ползвахме кръв от кръводарители в горнооряховските поделения. Намали се общият приток на кръв. Но така или иначе кръв трябва да има. Затова се налага да ангажираме близките на болните. Затова апелът ми е да се помисли за кръводаряването не когато се види болния и нуждаещ се близък човек, а преди това. Има една арабска поговорка, че керемидите, които ни пазят от дъжда са правени в сухо време.
–    Какво трябва да направим като общество, за да се подобри културата ни като кръводарители?
–    Кръводаряването трябва да бъде съзнателен акт. За такова съзнателно решение е необходима първо информация. Във времето на интернета, всеки който желае, може да си я набави. Постоянно стават катастрофи, ние трябва да имаме тази кръв в наличност, защото в критична ситуация, когато животът е застрашен, нямаме време да ангажираме близките. Докато те се организират, дойдат, вземем кръвта и я изследваме, вече може да е късно. Освен това кръвта се преработва в Плевен и на нас ни се връщат готови продукти за кръвопреливане.
–    Колко е годността на дарената кръв?
–    35 дни. На плазмата, в замразено състояние, е две-три години.
–    Какво правите, ако няма нужда, а срокът на кръвта вече изтича?
–    В Плевен се преработва кръвта, която се взема от територията на Плевен, Ловеч, Габрово, Търново, Русе и Разград. Тоест ние не искаме всичкото количество кръв, която сме изпратили, а само толкова, колкото ни е необходимо. Тоест още в Плевен остава кръв за преразпределяне. На втори етап, когато кръвта вече отива към изтичане на срока, по същия начин ние можем да я върнем в Плевен и да я разпределят за други места, където имат нужда. Има варианти кръвта да се използва максимално ефективно.
Михаил МИХАЛЕВ

RegNews.NET