Доц. д-р Радосвет Горнев: Лапароскопското отстраняване на жлъчния мехур е „Златен стандарт“ в съвременната хирургия

Авторитетният хирург от УМБАЛ „Лозенец“ притежава повече от 20-годишен опит в лапароскопската хирургия. Освен лапароскопска холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур) и лапароскопска апендектомия (отстраняване на апендикса), които са „Златен стандарт“ в съвременната хирургия, той рутинно извършва лапароскопски операции и за слабинни и диафрагмални хернии, както и при начални стадии на рак на дебелото черво и ректума. Изборът на начин на опериране – класически (отворен) или лапароскопски (миниинвазивен) е строго индивидуален при всеки пациент и зависи от стадия на заболяването, общото състояние на болния, неговите придружаващи заболявания, както и от опита на хирурга и възможностите на лечебното заведение.
Ето и няколко интересни факти за историята на лапароскопската хирургия и нейното развитие, които доц. д-р Радосвет Горнев сподели с нас:
Първата лапароскопска холецистектомия е извършена през 1985 г. от Ерих Мюхе и е приета скептично в хирургическите среди. Въпреки това през 90-те години на 20 век методът се приема повсеместно.
В България за първи път същата операция прави проф. Тома Пожарлиев през м. май, 1993 г. Само за по-малко от 10 години лапароскопското отстраняване на жлъчния мехур се превърна в „Златен стандарт“. В началото противопоказанията за лапароскопска холецистектомия бяха усложнените форми на жлъчно-каменна болест и тежките остри възпаления на мехура. В съвременните условия основното противопоказание остава невъзможността за въвеждане на газ в коремната кухина – главно условие за извършване на лапароскопия.
Същевременно обучението за лапароскопски техники днес започва още от студентската скамейка. В Съединените американски щати, например, всеки специализант по хирургия в края на първата година от обучението си е длъжен да може да извърши процедурата.
В България обучението се извършва в специализирани центрове. Това е от изключително значение за намаляване на интраоперативните рискове, съпътстващи всяка една операция. Добилото популярност определение за „безкръвна“ операция е неточно, би било коректно да се говори за миниинвазивна операция.
Очакваме Ви за консултация при доц. д-р Радосвет Горнев на 10 февруари. Водещият специалист по обща и коремна хирургия ще преглежда на етаж 3 в ДКЦ към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Необходимо е да си запазите час предварително на телефон: 062/ 643 859. Прегледите са платени.