Донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов

oailНа 17 март т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” – 56-годишна жена, изпада в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина – мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците, след констатацията на мозъчната смърт и въпреки тежката си загубата, близките взеха хуманното решение да дарят органите /черен дроб, сърце и бъбреци/ и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е четвъртият случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но първи реализиран донор.

Така на 18 март т.г. /петък/ във Военномедицинска академия бе извършена поредна чернодробна трансплантация /втора за 2016 г./ от екипа на проф. д-р Никола Владов, д.м.н., началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия. Операцията е продължила около 5 часа, а реципиентът е 54-годишен мъж.

Отново вчера в УМБАЛ „Александровска“ бяха извършени две бъбречни трансплантации. Реципиентите са 48-годишен мъж от Стара Загора и 60-годишна жена от Самоков, които са били на диализно лечение от 2012 г. насам.

Всяка трансплантация изисква огромен ресурс и работа от десетки служители в различни структури – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Спешна помощ и трансплантационните екипи /често пъти в различни болници – Военномедицинска академия, УБ „Лозенец“, УМБАЛ „Александровска“/ и Изпълнителната агенция по трансплантация, която е компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в Република България.

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ