Доброволци почистиха около База II на МОБАЛ във Велико Търново

Около 70 души се включиха в екоинициативата на групата TarnovoRuns за почистване на терена около Стара болница във Велико Търново. В неделя в 11:00 часа доброволците запретнаха ръкави, сложиха ръкавици и успяха да съберат над 130 чувала с боклуци.

„Прави ми впечатление, че освен всекидневния отпадък от пластмасови чашки, фасове, бутилки, салфетки и опаковки, имаше автомобилни седалки, канапета и битов отпадък”, заяви пред „Борба” създателят на организацията Калин Василев. Той увери, че след оборката мястото изглежда чисто и приветливо, както преди 10 години.

Сред доброволците бяха д-р Сибила Маринова, председател на борда на директорите в МОБАЛ, д-р Лора Станчева – специализант в отделението по анестезиология и интензивно лечение, акушерката Невена Цветанова, шофьори на линейки.

В кампанията за почистване са се сключили и цели семейства с малки деца. „Много съм щастлив от този факт, защото акцията се превръща в семеен ритуал и има възпитателен характер за малчуганите. Мероприятието не е край на мисията ни, напротив – продължаваме напред с нови локации”, увери Калин.

29101698_10204156174339969_2774601675543937024_nЕкоакцията завърши със засаждането на четири храста рози по идея на две братчета. Те си носиха лопата и собственоръчно се погрижиха за облагородяването около паметника. Първоначалната им идея била да донеса букет с цветя за родилно отделение, но след това им хрумнало, че би било по-добре ако растенията са живи и красят възможно най-дълго болницата.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“