Добри хора подават ръка на търновската болница

В помещението е извършен основен ремонт на стойност около 5000 лева. Стаята в Първа хирургия на  болницата разполага със собствен санитарен възел, окачен таван и редица други подобрения, които я превръщат в близка до домашната среда.
Тя бе осветена вчера от отец Славчо в присъствието на директора на лечебното заведение д-р Стефан Филев, завеждащия на отделението хирурга д-р Божидар Ангелов и целия персонал в него, който се грижи за пациентите. „Дарителят не иска да парадира с това, което е направил, и пожела анонимност, но благодарение на него вече разполагаме с още едно много удобно функционално помещение”, заяви д-р Ангелов. Единственото, което сподели за него хирургът, е, че е бизнесмен от Велико Търново, а малкото му име е Георги. Това не е първото дарение, което благодетелят прави за търновската болница. Той е спонсорирал и обновяването на три помещения в центъра по хемодиализата.
Реновираната стая може да се ползва от сам пациент и пациент с придружител, уточни д-р Ангелов. Преди година бирена фабрика „Болярка” финансирала ремонта на друго помещение за хоспитализирани пациенти в отделението. „Намеренията ни са всяка от болничните стаи да бъде реновирана по същия начин”, каза лекарят.
Отделението разполага с двадесет легла и седем лекари, от които петима са утвърдени имена в лекарската колегия, а двама са млади специалисти. Освен тях в Първа хирургия стажуват трима студенти по медицина. Месечно в отделението постъпват около 90 пациенти. 80% от тях биват лекувани оперативно, уточни д-р Ангелов. „Стремим се непрекъснато да подобряваме условията за пациентите и персонала. Далеч сме от стандартите, които наложиха частните клиники по отношение на материалната база, но като професионализъм и качество на работа други хора могат да ни завиждат”, категоричен е хирургът.
Д-р Ангелов информира, че съвсем отскоро болницата разполага с нов комплект лапароскопска апаратура, която той и колегите му имат намерение да използват в максимална степен.
„Нашето отделение носи най-голяма тежест за хирургичната патология в цялата област 70% от пациентите се приемат по спешност, а всеки от тях е труден за работа, тъй като изисква бързо реагиране, бърза диагностика и т.н.”, обясни той. Въпреки че тежките случаи се увеличават, д-р Ангелов прогнозира още много добри резултати от работата в отделението поради младите хора, които осъществяват приемственост в професията.
Друга предпоставка, която му дава основания за оптимистичната прогноза, е обновената реанимация, чрез която задачата на хирурзите станала по-лека. Директорът на болницата д-р Стефан Филев пък информира, че догодина болницата ще кандидатства за обновяване на цялото хирургично отделение и операционния корпус в него. За момента обаче приоритет са родилното, гинекологично и неонатологично отделение, за което от здравното министерство са отпуснати 500 000 лева. В началото на следващата година в срок до 4 години ще бъде изградено и модерно спешно отделение. Ремонт ще бъде направен и в отделението по патология.