Ден на отворени врати в Отделението по образна диагностика

otdelenie-neoМОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” организира ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ в Отделението по образна диагностика на 4-ти февруари /четвъртък/ от 9:00 ч. до 11:00 ч. Поводът е Световният ден за борба с рака и фактът, че тук диагностичният процес е обезпечен с необходимите за целта квалифицирани специалисти и щадяща пациента в максимална степен апаратура за образна диагностика.

С право Отделението по образна диагностика впечатлява пациентите на стационара, защото всички преминава от там. Инициативата сега обаче позволява и на незапознатите да видят едно от най-модерните отделния в областната болница, където преминалите болни са не само великотърновци, но и стотици габровци, севлиевци, русенци, както и плевенчани, софиянци и др.

12696326_10201378139050947_263470435_oНа пазара за медицински услуги в областта ни само тук диагностицират с Ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/ 1.5 Т на фирмата „General Electric”. Магнитното му поле е дотолкова мощно, че се приема за златен стандарт за изследване с магнитен резонанс. На практика комбинацията между техника и подготвените за работа с нея медицински специалисти позволя изключително точна и висококачествена диагностика при необходимост от което и да е от всички видове образни изследвания. Изследването с ЯМР е абсолютно безвредно, защото няма облъчване и се основава на принципа на електромагнитните вълни, но на всички въпроси за техниката и за организацията на работа в отделението, на 4-ти февруари ще отговаря началникът д-р Димитър Казаков, д.м. „Медицинска радиология и рентгенология” и старши рентгенов лаборант Мима Митева.

12695158_10201378152691288_320337763_o

Диагностика с ядрено-магнитния резонанс в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” се осъществява по три начина. На първо място техниката обслужва пациенти, приети по клинични пътеки /КП/. Възможно е пациент да бъде насочен и от специалист от извънболничната медицинска помощ с направление, т.е. по линия на РЗОК. Не са малко и гражданите, които по свое желание, т.е. срещу платен прием се възползват от изследване посредством ЯМР, защото е незаменимо при диагностика да заболявания на нервната система, на стави, мускули, вътрешни органи, жлези с вътрешна секреция и всички меки тъкани в човешкото тяло.

12696564_10201378142171025_1215656458_oВтори „стълб” в отделението по образна диагностика е мултидетекторният 16-срезов компютърен томограф /КТ/ на Siеmens, окомплектован с двуглава инжекторна система, за автоматично инжектиране на контрастна материя. И тази модерна техника, в комбинация с екипа от добре обучени за работа с нея специалисти, прави отделението пълноценен и незаменим помощник за всички други лекари в стационара и пациентите им. Защото пълната и качествена диагностика е основна гаранция за благоприятния ход на лечението на всяко заболяване.

КТ в отделението се използва за диагностика на всички части на човешкото тяло и за ангиографски изследвания. Особено полезен е при пациенти с ендокринологични проблеми, с бъбречни заболявания, исхемични инсулти, онкологични заболявания и пр. Диагностиката на пациенти, които не са настанени на лечение по КП в стационара, е възможно само срещу лично плащане.

В отделението по образната диагностика, разбира се, не липсва дигитален графично-скопичен рентгенов апарат, с който се извършват всички видове конвенционални рентгенови изследвания, но с минимално лъчево натоварване.

12669730_10201378143851067_1604125659_oСпециално внимание в ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ посетителите на отделението по образна диагностика би следвало да отделят на дигиталния /подвижен/ мамограф на Simens. И той, както другата апаратура, е единствен по рода си в областта ни, но ползата му за пациента е в максимално ниското лъчево натоварване при изследване на млечна жлеза. На диагностика тук се подлагали, както жени, така и мъже /мъжете не са защитени от патологични промени в млечните жлези/. Възможността за мамография в стационара, ако не сте пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” е платена. Въпреки това желаещите са десетки, заради опита и уважителното отношение на персонала към всички пациенти.

Припомняме, че техниката в отделението е от 2013 – 2014 г. и бе закупена по проект, финансиран от ОП „Регионално развитие” на МЗ, притежател на 51 % от областната болница.

снимки
Даниел ЙОРДАНОВ