Ден на отворени врати в Отделението по педиатрия

13340796_10201798525720351_775701018_oМОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД организира ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ в Отделението по педиатрия на 1 юни /сряда/ от 10:00 ч. до 12:00 ч. Поводът е Международният ден на детето и желанието на специалистите по детски болести да привлекат родителското внимание към здравето на техните наследници в по-широк смисъл. Той включва превенция и родителски контрол, за да не пострадат малчуганите от отравяния в следствие на нежелан прием на медикаменти, химикали ползвани в бита и пр. нещастни инциденти.

Невниманието и безотговорността на родителите също оказва се могат да са причина за хоспитализация на децата, а не само наличието на болест, причинена от вирусен или бактериален агент. Защо родителите са с повишено внимание, когато децата се учат да карат велосипед или ролери и напълно безучастни да упражнят контрол в дома, където вероятността от нещастни случаи и инциденти е неоспорим факт?

Педиатрията на областната болница във Велико Търново предлага не просто диагностика и своевременно лечение за всички свои пациенти, но и комфорт на болничния престой. Въпреки това, престоят тук не е желателен, както пролежаването в което и да е било друго болнично заведение. Затова организирането на ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ в Отделението по педиатрия не цели популяризирането на болничната структура, а да провокира родителското внимание към т.нар. инциденти и нещастни случаи от бита, които биха могли да доведат до тежки интоксикации в крехката детска възраст с фатален изход.

Колкото и минимална да е бройката на децата постъпили за лечение в Отделението по педиатрия в резултата на интоксикация /патологично състояние на отравяне на организма/, при фатален изход, тя е на 100 % убийствена и съсипваща за родителите и близките на почерненото семейство и напълно предотвратима чрез повишено родителско внимание.

Във всички случаи на болестни страдания на децата грижа за тях в отделението полагат лекари, които до един са с призната специалност „Детски болести”, а един от медиците притежава и „Детска кардиология”. Нивото на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Педиатрия“ е трето, т.е. най-високо и съотносимо с това на някои специализирани и университетски болници. Структурата разполага с 30 легла, разделени за интензивна грижа и кардиологични, кърмачески и юношески. Годишно в Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД пролежават поне 1600 деца. Управлението на отделението е поверено на педиатър с дългогодишен опит и безспорен авторитет – д-р Валентин Точков, подпомаган от старша медицинска сестра Мария Петрова.

Сн. Даниел ЙОРДАНОВ