Грамота за дарение получи от педиатри Явор Божанков

Грамота за дарение получи от педиатрите на МОБАЛ „Д-р Стефан  Черкезов“ във Велико Търново червеният  депутат Явор Божанков. Признателните лекари  благодариха официално за това, че наскоро депутатът е дарил мухарници за прозорците на цялото детско отделение, с което е подобрил битуването на малките пациенти. От своя страна Божанков благодари за жеста и пое ангажимента да помага на отделението и в бъдеще. Депутатът похвали педиатрите в болницата и коментира, че е посетил много болници в страната, където детското лечение не е в завидно положение, за разлика от това  в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В тази връзка Божанков направи и кратък анализ на здравеопазването у нас, като призна, че най-големи са трудностите в тази система и не случайно често били сменяни здравните министри.

Според началника д-р Валентин Точков, болничната педиатрия има нужда от частични ремонти, от преоборудване на стаите с легла и шкафчета, от подмяна на спалното бельо. Що се отнася до медицинската апаратура, то отделението е обезпечено. Необходимо е обаче педиатри да бъдат обучени в областта на ехографията, тъй като още няма такива специалисти. По думите на д-р Точков, медицинският екип се старае да поддържа  най-високото – трето ниво, на отделението, за което е получило акредитация.

Валентина Димитрова, възпитател  в занималнята на отделението съобщи, че преди няколко дни младежи от Зонта клуб при СУ „Емилиян Станев“ и Езиковата гимназия са дарили играчки, лакомства, вафли и сокчета на болните деца. Освен това  учениците са презентирали и филма „Моана“, който показва как се търсят и съхраняват националните традиции, за да се спаси българският род..

Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

в. „Янтра ДНЕС“