Гастроентерологията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ стана на 50 години

Бивши и настоящи лекари, медицински сестри и санитари се събраха, за да отбележат годишнината

Отделението е открито на 1 ноември 1973 година и от тогава до сега се затвърждава като едно от водещите в Централна Северна България.

Първият началник на отделението е д-р Цони Цонев, а Тодорка Раянова е първата старша сестра на отделението, която преди точно 50 години приема първият пациент.
Днес тя заедно с колегите си отбеляза и половинвековния юбилей.

„В началото бяха назначени няколко лекари, а аз бях единствената медицинска сестра, санитари нямаше нито един. Така започнахме да събираме екип, обикаляла съм съседните села и така сме събирали санитари. Постепенно започна да се събира колектива и на 1 ноември 1973 година официално открихме III- то вътрешно отделение, което през 2007 година стана отделение по гастроентерология“ , спомня си старша медицинска сестра Раянова, която посвещава 26 години от живота си на отделението.

През 1990 година ръководството на отделението поема д-р Найден Найденов, а от 2012 година до този момент началник е д-р Яна Колева.

Тя започва работа като участъков лекар под ръководството на лекарите от III-то вътрешно отделение през 1986 година и от тогава до днес целият й професионален път е свързан с него.

Днес д-р Колева успешно ръководи гастроентерологията, в състава на която са шестима лекари, сред които двама специализанти, като всички от тях работят ехографска и ендоскопска диагностика. Трима са със специалност „Гастроентерология“ и един със специалност „Вътрешни болести“ .

„През всички тези години специалността „Гастроентерология“ се разви много. Когато аз започвах работа, ендоскопската диагностика навлизаше, впоследствие се разви ехографската диагностика“, разказва началникът на отделението д-р Яна Колева.

Съвременната гастроентерология е много близка до хирургията, а през последните десет години предизвикателствата пред лекарите са изключително сериозни.

„Работим с изключително добра техника, с видеосистеми. Това даде възможност гастроентерологията, освен като диагностична специалност, да се развие и в терапевтична посока. Осъществяват се полипектомии, кръвоспирания, а това води до бързото излекуване на пациента.
Успяхме да развием и хепатологичната насоченост, като благодарение на съдействието на водещи клиники от София, ни беше разрешено да подготвяме, да стадираме и да изпращаме пациенти с хроничен B и C хепатит за лечение. Т.е. на пациентите от Велико Търново и региона по този начин се спестяват едни дълги пътувания до София, неудобства при подготовката и лечението им. Отделението участва активно в редица програми в режим на клинични проучвания в областта на „Хепатология“ и специфични възпалителни заболявания на тънки и дебели черва, което дава едно самочувствие на работещите колеги, нови познания, възможност за нови контакти и развитие“,

допълва още д-р Колева.

Юбилеят на гастроентерологията уважиха изпълнителният директор на болницата д-р Даниел Илиев, медицинският директор д-р Галина Гарева и главната сестра Йорданка Минекова.

„Вече половин век вие неуморно работите за развитието на една от основните структури на областната болница, усъвършенствайки себе си като специалисти и внедрявайки най-съвременните методи на лечение. Благодарение на тази ваши усилия, пациентите намират тук сигурност и спокойствие за своето здраве, а отделението категорично се нарежда сред водещите в Централна Северна България“

приветства всички, чиито професионален път е свързан с отделението, д-р Даниел Илиев.