В търновската болница вече се прилагат ендоскопски процедури, които са златният стандарт в чужбина

В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЯХА ИЗВЪРШЕНИ ЕНДОСКОПСКИ ПОЛИПЕКТОМИИ, КОИТО СА АЛТЕРНАТИВА НА ХИРУРГИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЧНИ ПАЦИЕНТИ. Тези интервенции представляват премахване на полипи на дебелото черво под обща анестезия. Процедурите са присъщи за лечебните заведения в Европа и цял свят и въвеждането им в областната болница ще спре потока от пациенти, търсещи специалисти по инвазивна гастроентерология в София и големите здравни заведения у нас.

В събота ръководителят на гастроентерологичното отделение в старозагорската болница „Тракия” и възпитаник на проф. Крум Кацаров от Военномедицинска академия – д-р Иван Сираков, демонстрира в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” извършването на ендоскопските манипулации. Медикът предаде опита си на екипа на д-р Яна Колева, началник на търновската гастроентерология, която увери, че ПРОЦЕДУРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ РУТИННО И В МЕСТНИЯ СТАЦИОНАР.

„Дойдох да окажа методична помощ на колегите за извършването на ендоскопски полипектомии, тъй като това са процедури с високо ниво на сложност. Ние работим в перфектна колаборация с д-р Яна Колева и имаме общи пациенти, които тя изпраща към нас. С въвеждането на тези манипулации инвазивната гастроентерология във Велико Търново преминава стъпка напред и безспорно това е едно сериозно постижение за града”, коментира д-р Сираков. По негови думи модерната апаратура в ендоскопския кабинет на МОБАЛ, вече обученият екип и отличните анестезиолози на болницата правят възможно развитието на инвазивната гастроентерология в лечебното заведение.

Специалистът обясни, че ендоскопските полипектомии се правят под обща упойка, което внася спокойствие в работата на лекаря. „Това е златният стандарт и в чужбина. Без анестезия е невъзможно да се провеждат, защото страхът или болката по време на манипулация са нещата, които ограничават възможностите на ендоскописта”, категоричен е той.

ПРЕДИШНОТО ИДВАНЕ НА Д-Р СИРАКОВ БЕ ПО ПОВОД ПЪРВОТО ЗА ГРАДА ПОСТАВЯНЕ НА ПЕРКУТАЛНА ГАСТРОСТОМА, което според него също е много голямо постижение за старата столица. Казва, че тези методики били обект на хирургичното лечение и преди 30 години такива пациенти са отивали директно на операция.

Д-р Яна Колева коментира, че от няколко години се наблюдава увеличение на броя хора с полипи и напреднал стадий на карцином на дебелото черво. Увери, че модерната апаратура, с която разполагат – системата на „Олимпус” модел „Ексера 3”, оборудвана с два гастроскопа и два колоноскопа, както и всички онези прилежащи консумативи, е в огромна полза за всички спешни и планови пациенти.

„КАРЦИНОМЪТ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО Е ЕДИНСТВЕНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ, КОЕТО МОЖЕМ ДА ПРОФИЛАКТИРАМЕ С КОЛОНОСКОПИИ. Съветвам всички хора след 50 години, а тези на 40 години, които са обременени с полипи и карцином на дебелото черво от родителите, непременно да дойдат за интервенцията. Цената е ниска – 20 лв. и 40 ст.”, допълни тя.

Здравната каса заплаща клинична пътека за колоноскопии само при пациенти, които имат индикации относно необходимостта за прием в болница.

Галина ГЕОРГИЕВА

в. „Борба“