В съдова хирургия успешно прилагат ендоваскуларната терапия

ПРИ 13% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО СЪДОВА ХИРУРГИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРИЛАГА ЕНДОВАСКУЛАРНА ТЕРАПИЯ. Подобно лечение има във всяка реномирана клиника по света. Този вид процедури на артерии на крака и ръката с балон и стент станаха рутина, откакто областната болница се сдоби с един от най-модерните ангиографи в България, а съдовите ни хирурзи успешно си партнират с четирима от най-добрите инвазивни кардиолози у нас. Съвременната медицина е екипна работа повече от всякога, а доказателство за това е извършената преди месец 7-часова хибридна операция, с която началникът на съдова хирургия д-р Красимир Георгиев и най-опитният инвазивен кардиолог д-р Валентин Кръстев спасиха от ампутация крака на 60-годишен мъж от еленското село Беброво. В операцията участваха и съдовите хирурзи д-р Иван Андронов, д-р Пламен Денчев и анестезиологът д-р Йорданка Трифонова.

От близо 580 преминали болни от началото на годината и почти 360 операции извършените ендоваскуларни процедури са към 80, или по един на всеки 6 – 7 пациенти. В момента структурата за лечение на пациенти с различни заболявания на артериалната и венозната стена, съдов травматизъм и диабетно ходило разполага с 12 легла и второ ниво на компетентност по специалността „Съдова хирургия”. Началото на отделението е поставено преди 8 години след дипломирането на д-р Иван Андронов и д-р Красимир Георгиев като съдови хирурзи. Впоследствие към лекарите се присъединяват и колегите им д-р Пламен Дечев и д-р Ангел Григоров. Наличието на четиримата съдови хирурзи позволява по-широк обем на работа и оперативна дейност, а в грижата за болните ги подпомагат 6 медицински сестри и 4 санитарки, ръководени от старшата медицинска сестра Марина Савова.

„Не всеки пациент е подходящ за ендоваскуларна терапия въпреки добрите резултати, които се постигат с нея. Но ние продължаваме да трупаме опит с този иновативен и по-щадящ метод, при който пациентите се възстановяват много по-бързо”, категоричен е д-р Красимир Георгиев. След като бъде приет пациентът, му се прави аортоартериография, т.е. образна диагностика, чрез която на базата на компетенциите, опита и уменията на съдовите хирурзи се създава стратегия за бъдещото му лечение – дали да бъде евноваскуларно, оперативно или консервативно. Понякога се налага комбинация на двата метода на лечение на артериалната патология – оперативно и ендоваскуларно, какъвто бе случаят с хибридната операция на пациента от Беброво, обясни началникът на съдовите хирурзи д-р Красимир Георгиев.

В практиката на съдовите хирурзи е и т.нар. лазерна аблация, т.е. безкръвно лечение на разширените вени. Минимално инвазивната процедура лекува успешно всички симптоми на разширените вени, както и козметичните дефекти, а усложненията са много редки. В отделенито се лекува и т.нар. диабетно стъпало, поставят се шънтове на хемодиализни пациенти. Когато не се налага оперативна намеса, се провежда консервативно, медикаментозно лечение на съдовите заболявания от артериален, венозен и лимфен произход.

Специално внимание съдовите хирурзи отделят на диагностиката и лечението на хроничната артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК). Тази патология обаче често е неглижирана от пациентите и те доста късно стигат до компетентния за това заболяване специалист – съдов хирург. В същото време помощ от съдовите хирурзи на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” получават пациенти от цяла Великотърновска област и съседните Габрово и Търговище. Най-добри резултати медиците постигат с пациентите, при които съдовата патология не е твърде напреднала, и при тези, изпратени навреме от личните си лекари или сами са потърсили информация и помощ от специалист за даден проблем. Апелът на д-р Георгиев към пациентите е при видими разширени вени, оток и болка в крайниците или съмнения за съдово заболяване да се консултират веднага със съдов хирург, тъй като ранната диагностика гарантира успешно лечение.

Весела БАЙЧЕВА

в. „Борба“