В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ беше официално открита възстановената хеликоптерна площадка

Това е първото вартолетно летище, откирито в областна болница в страната. След близо три десетилетия, медицински хеликоптер отново кацна в двора на великотърновската областна болница. Тя е построена и открита през 1987 г. и е използвана до началото на 90-те години.

Възстановяването й продължи около три месеца, като за това време беше подсилен съществуващият фундамент, бяха положени асфалтова настилка и маркировка, изградени са полоси за кацане и излитане, преасфалтирана е алеята до пътя към Спешно отделение.

За реализирането на проекта, Министерство на здравеопазването осигури 120 000 лв. На официалното откриване на хеликоптерната площадка присъстваха проф. д-р Костадин Ангелов – председател на здравната комисия в Народното събрание и народен представител от великотърновския регион, доц. д-р Петко Стефановски – зам.-министър на здравеопазването, зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева – Натова, Областният управител на област Велико Търново- Ивайло Здравко, народни представител от региона, Анелия Маринова – главен директор на Главна дирекция Гражданска и въздухоплавателна администрация, Димчо Добрев-изпълнителен директор на „България Хели Мед Сървиз“, проф. д-р Красимир Гигов – генерален директор на БЧК и членове на Областния съвет БЧК във Велико Търново, директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, кметът на Община Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините д-р инж. Даниел Панов и кметове на общините в област Велико Търново, директорът на Областната дирекция на МВР ст. Комисар Димитър Машов, директорът на Областната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението ст. Комисар Красимир Кръстев, директорът на РЗИ – Велико Търново – д-р Евгения Недева.

Д-р Даниел Илиев получи документите за сертифицирането на площадката от директора на Главна дирекция „Гражданска и въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова. Изпълнителният директор на болницата и зам.-министрите на здравеопазването и транспорта официално прерязаха и лентата на вартолетното летище.