Всеки кръводарител в предпразничните дни е важен!

Профилът на дарилите кръв за потърпевшите от Хитрино, в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, през изминалата седмица посочва, че:
1. Няма нито един млад човек, във възрастта от 18 до 28 години /в ученическа или студентска възраст/.
2. Съотношението между дарилите кръв мъже и жени е 1:1, с минимален превес на мъжете.
3. Най-младият кръводарител за Хитрино е 29-годишна жена, която дарява за 4-ти път.
4. Най-възрастният кръводарител за Хитрино е 49-годишна жена, която дарява за 10-ти път.
5. 80% от дарилите кръв за пострадалите в Хитрино са редовни кръводарители, който даряват за втори, четвърти, шести, десети или 12-ти път.
Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология в стационара благодарят на всички, които дариха кръв през изминалата седмица и откликнаха на апела за доброволни кръводарители.
Напомняме, че и през тази седмица Отделението по трансфузионна хематология очаква доброволци, от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/, защото всяка помощ е нужна. Към този момент, има остра нужда от кръводарители с кръвна група „В +” и „А –”.
Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С. Ако поради някаква причина човек не може да дари кръв, а иска да помогне, може да организира свои приятели, близки, колеги, дори съученици, стига дарителите да са във възрастта от 18 до 60 години и да не приемат медикаменти.
Предстоящите ПОЧИВНИ И ПРАЗНИЧНИ ДНИ във връзка с настъпващите Коледа и Нова година са допълнителен рисков фактор за намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти /планови, спешни, жертви на бедствия и/или катастрофи/ няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече ИЗСЛЕДВАНЕТО И ПРЕРАБОТКАТА НА КРЪВТА Е ПРАКТИЧЕСКИ НЕВЪЗМОЖНО. Затова, всеки кръводарител в предпразничните дни, без оглед на конкретна кръвна група, е важен.
Напомняме, че минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.
Сн. Даниел ЙОРДАНОВ