Близо 200 деца прегледаха специалисти от „Пирогов“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Близо 200 деца от Велико Търново и региона на възраст от 0 до 18 години бяха прегледани от специалистите от столичната университетска болница „Пирогов“ в рамките на кампанията „Детско здраве – Пирогов“, която днес гостува на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Специалистите по УНГ, травматология, хирургия, урология, неврохирургия, кардиология и офталмология извършиха високоспециализирани профилактични прегледи със специална апаратура, предназначена за диагностика в детска възраст в кабинетите на ДКЦ.

Столичните специалисти благодариха на екипа на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов “ и на ДКЦ за гостоприемството и добрата организация, благодарение, на която прегледите преминаха ползотворно за малките пациенти и техните родители.

Най-много деца преминаха през кабинета по УНГ – близо 40. Началникът на УНГ отделението в „Пирогов“ и създател на кампанията , д-р Асен Меджидиев коментира, че по време на прегледите 90 процента от малките пациенти във Велико Търново са били диагностицирани . Като голяма част от тях са били с увеличени трети сливици. При пет от тях са били констатирани и усложнения. Д-р Меджидиев допълни още, че някои от най-честите симптоми, по които всеки родител може да се ориентира, че детето му има увеличена трета сливица са постоянните хреми, спането с отворена уста, хъркането, умората и неспокойният сън.

Някои от родителите използваха възможността безплатно да заведат децата си на профилактичен преглед при няколко лекаря.

Кампанията се провежда вече пет години. В рамките й пироговските лекари са прегледали над 7000 деца от България. От тази година тя се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание на Република България.