Бавят инвалидните пенсии за психични и очни заболявания

Здравните досиета вече са върнати във великотърновската ТЕЛК, тъй като в Ловеч и Плевен са закрити специализираните лекарски комисии. Насрочени са нови дати, а пред кабинетите се трупат огромни опашки

800 болни с психични и очни заболявания в областта с месеци няма да получат инвалидните си пенсии. Досиетата им вече са върнати във великотърновската ТЕЛК, тъй като в Ловеч и Плевен са закрити специализираните лекарски комисии. Насрочени са нови дати за освидетелстване и преосвидетелстване, а пред кабинетите в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, където е ТЕЛК, всеки работен ден се трупат огромни опашки. Обстановката се усложнява и от факта, че през август лекарската комисия беше в отпуска и сега медиците трябва да поемат прегледите както на досегашните пациенти с общи заболявания, така и на тези с 800 досиета, върнати от комисиите в Плевен и Ловеч.
Досьо Досев е от Велико Търново и страда от тромбофлебит. Чака пред ТЕЛК, за да получи удължаване на болничните. Мъжът е булдозерист и заболяването на левия крак е открито в началото на тази година. Досьо е разтревожен за това, че ако не му удължат отпуската по болест, трябва отново да седне в булдозера и да работи. Хиляди пъти на ден натискам спирачката и затова кракът ми се разболя. Мъжът не се оплаква от липса на работа, той е нает в частна строителна фирма и чака с нетърпение да се върне от отпуската по болест. Но ще мога ли вече да управлявам булдозера?, разсъждава на глас Досьо, чакайки пред кабинета на ТЕЛК.
Атанас Трифонов е от Овча могила и е дългогодишен спортист. Сега е на инвалидна количка с отрязан крак. Стружка влязла между пръстите на крака му, после пръстите почернели и се налага да ги отрежат. Мъжът чака за освидетелстване. Разказва, че никога не си е помислял, че ще стигне дотук. Според Атанас бюрокрацията в медицинското обслужване е голяма, разкарват болните по кабинети, непрекъснато се правят промени в наредбите и пациентите се объркват. Никой нищо не ти обяснява, твърди мъжът.
В недоумение пред кабинета на ТЕЛК беше и млада жена, довела майка си за освидетелстване. Тя получила инсулт преди две години и сега за първи път ще минава през лекарската комисия. Дъщерята обясни, че две години майката се възстановявала, сега вече ходи и затова дошли на преглед. Младата жена разпитваше каква е процедурата, колко се чака за решение. Обяснява, че никой не й е казал, че медиците от ТЕЛК ходят по домовете на прегледи, където пациентите са неподвижни.
Аз имам заболяване на очите, досега ходих в ТЕЛК-а в Плевен, чаках с месеци да ме включат в графика, беше много неприятно. Сега съм доволна, че тук има очен лекар, това отдавна трябваше да стане. Никой не мисли за страдащите хора, а ние сме най-беззащитните и уязвими българи, коментира Стоянка Христова.
Идвам за втори път, преди това ме върнаха да направя още изследвания, сподели Йорданка Минева от еленско село. Инвалидната пенсия ще бъде единственият доход на жената, която от години е безработна.

Вася ТЕРЗИЕВА, в-к Янтра Днес