Апел за доброволни кръводарители

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология в стационара изказват най-искрени съболезнования към близките на жертвите в с. Хитрино.
Чувство на съпричастност към засегнатите обхвана цялата страна. В такъв момент обществеността ни разбра и е готова да откликне, като дари кръв за лечението на пострадалите при взрива.
Задно с нуждаещите се от кръв пострадали от експлозията в шуменското село има и много други пациенти в област Велико Търново, с тежки заболявания или спешни болни с животоспасяващи оперативни интервенции, за които също е необходима кръв и кръвни продукти.
Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД единствено на територията на Великотърновска област осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък.
Затова ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв, в удобно за тях време, от 12 до 16 декември и от 19 до 23 декември 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/.
Наличието на ПОЧИВНИ И ПРАЗНИЧНИ ДНИ винаги е допълнителен рисков фактор за намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти /планови, спешни, жертви на бедствия и/или катастрофи/ няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече ИЗСЛЕДВАНЕТО И ПРЕРАБОТКАТА НА КРЪВТА Е ПРАКТИЧЕСКИ НЕВЪЗМОЖНО. По тази причина доброволни кръводарители в деня на инцидента /събота/ и неделния ден не са обслужвани, а и болниците, в които са настанени за лечение пострадалите след взрива, са обезопасени с кръв и производните й съставки.
Напомняме, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно чл. 157 ал. 1 т. 2 от КТ и чл. 50 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските имат право на 2 дни платен служебен отпуск.