Апарат за трудно зарастващи рани спаси 13 души

Тринадесет души са успели да се спасят от ампутация на крайници чрез подлагане на процедурата за оздравяване на трудно зарастващи рани в болницата. Според хирурзите интервенцията все още не е толкова популярна и е необходима по-голяма гласност, за да може повече пациенти да се възползват от нея, вместо да се предадат пред последствията на диабета, разширените вени, залежаване и други заболявания.
„Наличната ни апаратура е само част от една методика за лекуване на трудно зарастващи, усложнени, пресни и следоперативни рани. Чрез нея се осъществява постоянно отрицателно налягане, което се прилага върху тях. Образува се вакуум, чрез който раните оздравяват”, обясни д-р Божидар Ангелов, началник на отделение „Първа хирургия”. Той уточни, че процедурата не е благоприятна за хора, които страдат от стеснения на кръвоносните съдове, но при всички други пациенти резултатът е обнадеждаващ.
В основата на методиката е компютризирана помпичка, има и допълнителни аксесоари и консумативи, които са еднократни и индивидуални за всеки пациент. Запечатването на раната става чрез специална гъба, залепващи материали и система от тръбички.
Методът се прилага основно при диабетици, при които вследствие на усложнения често се налага ампутиране на крайници. „С интервенцията се дава много голям шанс на хората да избегнат загубата на крак примерно. Пациентите са предимно хора над 50, но има и млади, които страдат от тежки заболявания. С уреда се справяме и с усложнения на разширени вени, от които страдат и двата пола”, казва началникът на „Първа хирургия”.
Лечението с апарата за трудно зарастващи рани обаче не е включено в реимбурсацията на клинична пътека. Консумативите за превръзка, свързващите тръбички и контейнерчето се заплащат от пациента. „За една средно голяма рана те възлизат на 300 лева. Имаме пациенти, които биха могли да се подложат на процедурата, но ги спъват финансовите им възможности”, сподели лекарят. Според него е редно консумативите да бъдат включени в цените на клиничните пътеки или поне част от разходите за тях, за да стане интервенцията по-достъпна. По отношение на успеваемостта д-р Ангелов отговаря категорично: „Може да имаме 99% успеваемост, но единият процент за конкретния пациент е 100% неуспех за него”. Хирургът обаче увери, че резултатите, които до момента са постигнати, са доста окуражителни.
Кирил Божков е един от последните пациенти, подложили са на интервенцията, спасяваща от ампутация. 56-годишният мъж страда от диабет и преди десет дни кракът му забрал. Търновецът потърсил медицинска помощ и лекарите му обяснили, че се налага да премине през процедурата, за да спасят крака му. „Махнаха ми два пръста и ми сложиха контейнерче. 10 дни стоя апаратът. Надявам се скоро да ме пуснат за домашно лечение. Консумативите са много скъпи и щом си плащаме здравните осигуровки, се предполага, че трябва здравната каса да ги поема”, смята Кирил.
От началото на годината до настоящия момент 51 души са преминали през „Първа хирургия”.