Австрийски съдов хирург оперира пациенти в МОБАЛ

Специалистът запозна търновските си колеги с най- новите практики в ендоваскуларната терапия и обмени опит с тях

13389283_10201826164491303_3685878_o

Австрийският съдов хирург и ангиолог д-р Ара Угурлугло проведе двудневен семинар в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ за най-авангардните и утвърдени техники в ендоваскуларното лечение. Медикът е представител на Университетската клиника по съдова хирургия и ендоваскуларна терапия на болницата в Залцбург и работи посредством последните постижения на науката и техниката. Той пристигна във Велико Търново на 3-ти юни и реализира шест миниинвазивни оперативни интервенции на пациенти с хронична артериална недостатъчност на крайниците, чието диагностициране и лечение се извършва в Отделението по съдова хирургия.

13405679_10201826164171295_959347613_o

Д-р Угурлугло поясни, че ендоваскуларното лечение се осъщестява посредством комплексен екип от специалисти. Важно звено в него са ангилиозите, които в България все още не са достатъчно популярни. Годишно в клиниката в Залцбург, където работи, оперират около 800 души с периферна болест, като всекидневно се сблъскват със случаи на хора от първи до последен статий. Специалистът е категоричен, че това е сериозно социално значимо заболяване и целта му е да популизира метода за лечение в цял свят.

По време на визитата медикът оперира шестима пациенти с комплексна патология. Единият от тях бил в напреднал статий на периферната болест, двама с незарастащи рани и трима с болки в пръстите при ходене, които ги застрашавала гангрена.

13388816_10201826136970615_1870828096_o

„Ендоваскуларното лечението се осъщестява чрез оперативна процедура. Правим достъп през кожата до артериален съд и чрез различни способи се разширява запушването. Понякога се поставя стент, който обезпечава нормалното кръвоснабдяване на структурите. Проблемът не може да се реши медикаментазно, но чрез лекарства се допълва ефекта на операцията. Пациентите много бързо усещат облекчение след интернвенцията“, обясни австрийският лекар.

За да обменят опит и познания в семинара участваха инвазивните кардиолози  д-р Христо Матеев, д-р Александър Александров , д-р Валентин Кръстев и д-р Акиф Шабан. Всички те привлечени от водещи клиники в столицата. В обсъжданията на случаите се включиха и съдовите хирурзи д-р Иван Андронов, д-р Пламен Денчев, д-р Ангел Григоров.

13405227_10201826141050717_257953502_o

Местните специалисти по кардиология лекуват пациентите посредством новия ангиограф, който бе доставен в болницата преди няколко месеца и оценен високо от д-р Угурлугло.  Уредът е последен клас модел, специализиран както за процедури на сърце, така и за процедури на всички периферни съдове, т.е. позволява  и лечение на заболяванията на периферната съдова система.

Такъв семинар последната година е провеждан в УМБАЛ „СофияМед”, УМБАЛСМ „Пирогов” и „Сити Клиник”. За първи път областна болница в България е домакин на събитие от такова естество.

Австрийският лекар и неговите колеги обсъждиха още различни нови техники и медицински средства и консумативи за най-ефективно лечение на артериалната недостатъчност.

13383905_10201826164211296_1794226881_o

Периферната съдова болест представлява стеснение или пълно запушване на съдовете в крайниците, в резултат на което кръвотока не достига до периферните тъкани и води до некроза на същите, с много висок риск за последваща ампутация. Ампутирането на крайника е животоспасяващо, води до тежко инвалидизиране на пациента и невъзможност да продължи нормално ежедневието и бита си. Пациенти с доказана атеросклероза и нейните клинични форми като исхемична болест на сърцето, прекаран миокарден инфаркт и диабет са потенциалните жертви на коварното заболявание. Статистика сочи, че 20 % от всички болни със сърдечно-съдови заболявания имат и проблем с периферните съдове. В следствието на това, хората страдат от болки при ходене получават незарастващи рани, които никога няма да заздравеят, ако не се извърши лечение. Безкръвната интервенция обаче може да възстанови кръвоснабдяването и да спаси загенатия крайник.,.

Между 250 – 300 души с хронична артериална недостатъчност на крайниците лекуват годишно в Отделението по съдова хирургия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, съобщи началникът д-р Красимир Георгиев. Диагностицирането на пацентите се извършва съобразно възможностите на образната диагностика  –  скенер, ангиограф или рентгеново изследване. Чрез апаратурата може да се определи с точност топика на хроничната артериална недостатъчност и се вземе най-доброто решение какъв да е лечебният процес при всеки един човек.

Голям процент от пациентите се лекуват с едноваскуларни методи – балонна дилатация и стентиране, в резултат на което се преодолява запушването на съдовете или намаления кръвоток към крайниците. Друга възможност за лечение са оперативни методи – главно за поставяне на байпаси на засегнатия крайник. Ако е възможно, се предпочита едноваскуларното лечение, защото е по-щадящо пациента, но в случаите, когато не е подходящо да се подходи миниинвазивно, се преминава към хирургично конвенционално оперативно лечение, пояснява съдовият хирург.

 

Галина Георгиева

сн. Даниел Йорданов