ВНИМАВАЙ В СЕРВИЗА НА РЕНО

https://motoren.files.wordpress.com/2010/12/renault-mechanic.jpgЧувствам се длъжен да напиша тази публикация, за да Ви предупредя и предпазя от обслужването в сервизите на Renault (Еспас Ауто ООД). Това е моят личен опит, но той включва и споделените впечатления на много мои приятели и познати, използвали услугите на техен сервиз.

Януари 2015г. реших да оставя служебният ни автомобил в официалният сервиз на Рено – Еспас Ауто ООД, Велико Търново, България. Това беше първото ми посещение в сервиз на марката Рено след закупуването на автомобила. Той губеше масло като се установи, че най-вероятно става дума за износване на турбокомпресора. Поставиха ми чисто ново турбо и заедно с масла, филтри и други части ми дадоха една година гаранция, което беше и началната причина да отида там, защото при ремонт в друг сервиз гаранцията и частите не са същите. След ремонта установих, че клаксона на автомобила ми не работи, но не направих рекламация понеже пътувах и като цяло бях доволен от смяната на турбокомпресора, масла, филтри и други части.

Април 2015г. отидох в сервиза с работещ двигател като колата нямаше мощност. Работеше добре на свободен ход като се установи, че ЕГР клапанът е дал грешка понеже е зацапан. Механиците на Еспас Ауто ООД отначало свързваха компютри за диагностика, но не знаеха какъв е проблема с загубата на мощност. След кратко ровене от моя страна в интернет разбрах, че най-вероятната причина за загубата на мощност е този ЕГР клапан. Споделих с механиците това, те изключили клапана и по техни думи „колата е започнала да работи перфектно“. Тогава обаче, излезли извън сервиза за да изпробват автомобила като отново по техни думи са го форсирали, блокирайки двигателя.

Седмица след блокирането на двигателя от сервиза на Еспас Ауто ООД, Велико Търново, България ме уведомиха за повредата като механици казваха, че колата стояща на подемник заема място и пречи. Без да отворят напълно двигателя за да диагностицират точната повреда, ми се калкулира оферта с цена за части и труд за основен ремонт на двигателя повреден от тях.

С цел по-бързо автомобила да е отново готов за работа се съгласих на оферта за ремонт на стойност около 1800 лв. Много познати авто експерти и колеги споделиха, че действията на механиците не са правилни.   Всички бяха възмутени, че сервиза на Рено не поема отговорност относно причинената от тях повреда.

Силно разтревожен относно качеството на този ремонт попитах дали той ще има гаранция на което получих подигравателен смях и обяснение, че са правили много такива ремонти.

Автомобила е служебен и от когато е закупен се поддържа в сервиза на Еспас Ауто ООД, В. Търново изцяло с техни части и консумативи. Двигателя не е загрявал, издавал шумове, показвал грешки или каквито и да било други значителни и незначителни признаци за дефекти.

Обърнах се към адвокат, който изпрати покана до централата на Еспас Ауто ООД в София и на Рено сервиза във Велико Търново, приканвайки ги за намаляване на стойността на ремонта с извънсъдебно решение на проблема. След направена среща между адвокатът ми и управителя на сервиза Велизар Иванов, установихме, че към момента не се работи по ремонта на колата, при положение, че според представената от тях оферта, трябваше ремонтът до сега да е приключил. От сервиза без причина бяха спрели работа по ремонта заради нашите покани за намаляване на стойността на ремонта. Освен това ни заявиха, че са пропуснали да включат в офертата си допълнителни части, увеличавайки общата стойност над 2000 лв..

След забавяне от над две седмици ни се обадиха да приемем автомобила след ремонта. Отидох отново с адвокат. Заедно с управителя г-н В. Иванов излязохме да тестваме автомобила. Километър след потеглянето ни от сервиза колата започна да губи отново мощност и да дава същите симптоми както преди да постъпи първоначално в сервиза. Трудно, но успяхме да закараме обратно колата в сервиза. Автомобила сигнализираше за грешки, неясни за никой тогава. Открих липсващи елементи от двигателния и купето. Установихме, че грешката показвана на арматурното табло е от намалено ниво на спирачната течност.

Връчихме в писмена форма няколко възражения относно качеството на ремонта. Официален отговор от Еспас Ауто ООД нямаме. Получихме нещо като протокол от вътрешна проверка, съставен от работещ като приемчик на автомобилите в сервиза, който ни се смееше подигравателно на въпросите ни за гаранция. Съдържанието на протокола описва следствието наложило ремонта, но не и причината която са механиците тествали и блокирали двигателя на автомобила. Самото блокиране не се споменава. На негово място е използвана фразата ‘двигателя изгасна‘.

Съветвам всички шофьори да внимават къде и на кого поверяват автомобила си, защото големият и официален сервиз не означава качествено обслужване. Ето какво пишат в-к Труд по темата. Ние няма да оставим нещата така и ще Ви държим в течение до решението на проблема. Ако имате и Вие случки, мнения и предложения можете да ги споделите в коментарите.