Проследяване на пощенски и куриерски пратки

Пазаруващите от големите азиатски онлайн магазини като TomTop.com, GearBest.com, AliExpress.com, Taobao.com, TinyDeal.com, BuyInCoins.com, DealExtreme.com, ChinaBuye.com и други могат да проследяват движението на пратката си.

Пощенски и куриерски пратки
Проследяване на пратки
Сингапурските пощи
Китайски сайт за проследяване
Куриерски пратки с Булпост
Проследяване на пратка чрез Български пощи

Международни сайтове за проследяване на пратки
Поща Хонг Конг
Руски сайт за проследяване на пратки
Руски сайт за следене на пратка

СПРАВОЧНИК НА КУПУВАЧА

Китайските онлайн магазини често предлагат най-добрите цени, но пазаруването оттам има своите специфики – неща, които винаги трябва да имаме предвид, за да пазаруваме наистина изгодно и безпроблемно.

Ето за какво да внимаваш, когато пазаруваш от китайски магазини:

Реноме на онлайн магазина
Сигурно има хиляди китайски сайтове, които продават в цял свят и то на изгодни цени, но е изключително важно да пазаруваш от сайт, който предлага гаранция за защита на правата ти като купувач. Дали ще бъде удължен срок на рекламация, или гаранциите при плащане с Пейпал, или пък собствена рейтингова система – ти трябва да си сигурна, че ако има проблем с доставката или пък с качеството на продукта, ще можеш да си върнеш парите без проблеми.

Описание на продукта
Китайските продавачи владеят до съвършенство триковете на занаята – чети внимателно всяка дума, следи за несъответствия със снимките или небрежно подхвърлени фрази. Обърни специално внимание дали ниската цена не е само за аксесоар, а не за самия продукт, или дали избраното нещо идва с калъф или друг аксесоар, въпреки че на снимките е посочено с такива. Важно е също, дали в описанието на продукта е посочено, че снимките не са на истинските продукти, или че цветът на продаваното нещо не е цвета от снимките, и дали цената важи за единична покупка или само на едро.

Рейтинг на продавача
Когато купуваш от другата страна на света, рейтингът на продавача е едно от най-важните неща, които трябва да провериш. Всеки онлайн магазин си има рейтингова система, която е базирана на отзиви на купувачи. Аз лично не купувам от продавач с рейтинг под 98%.

Рейтингът на продавача ти дава представа доколко може да му се вярва и колко коректно ще се отнесе към теб, ако имаш проблеми с доставката или поддръжката на продукта, а това има огромно значение когато се появи проблем.

Комуникация
Въпреки, че почти всички продукти са описани на английски (или ужасен превод с автоматичен преводач от китайски), не всички продавачи говорят английски. За да се избегнат недоразумения, аз лично те съветвам да не купуваш от продавач, с който не можеш да се разбереш сравнително лесно. Никоя оферта не си заслужава толкова много, че да рискуваш да получиш нещо съвсем различно и да не можеш да поискаш важна допълнителна информация относно поръчката.

Количество
Много от китайските онлайн магазини имат отделни адреси на които продават на едро. Важно е да разбереш минималното количество, което продавача продава или дали е посочил минимална сума на поръчка.

Както вече споменах, важно е да се уточни и дали посочената цена на избраното нещо е крайна цена за една бройка или е единична цена при покупка на лот (комплект).

Често е по-изгодно да се купи по-голям лот, особено ако знаеш, че можеш лесно да продадеш или пък да подариш излишните ти бройки. Все пак, внимавай да не попаднеш неусетно в сумите, за които се дължи ДДС и мито.

Плащане
Въпреки, че в Китай има над 10 разпространени системи за разплащания, когато купувам от китайски магазин, винаги плащам или с Пейпал или с AliPay. Всички други варианти са ми непознати, съответно твърде рискови. За щастие, Алипей и Пейпал са и най-разпространените вариант за плащане, така че никога не съм имала проблеми досега.

Много е важно да платиш за поръчката си в системата на самия онлайн магазин, а не просто да изпратиш пари по пейпал на продавача – така при проблем можеш да ползваш и системата на магазина за гарантиране на връщането на парите, а и можеш да оставиш негативна оценка на продавача.

Срок за доставка
Много китайски търговци предлагжат два вида доставка – по пощата (често безплатна) и с куриер (бърза, но скъпа). Винаги избирам опцията за изпращане по пощата не само защото е по-евтина или безплатна (в крайна сметка пазарувам от китайски сайт защото искам нещо по-евтино!), а и защото ако ползвам куриер пратката ми задължително отива на митница. Ако продавачът предлага различни възможности за пращане по поща, винаги избирай сингапурската пред китайската поща – нещата пристигат много по-бързо!

Ако чакаш пратката си по пощата, ще пристигне в срок между 1 седмица и 2 месеца. Ако си платила с Пейпал не чакай да пристигне , а пиши в срок от 45 дни от поръчката за да не изпуснеш сроковете за диспут.

Мито и ДДС
Изключително важно е да знаеш, че всички пратки от Китай на стойност над 30 лв се облагат с ДДС, а тези над 150 евро – и с мито. Освен това, важно е да съобразиш пратката ти по възможност да не е над 2 кг защото тогава пак отива на митница.

Комуникация при проблеми
Ако имаш проблем с поръчката и качеството на продукта, винаги изпращай съобщение на продавача през системата на магазина. Отново, ако се стигне до диспут и ескалация на проблема, комуникацията ви в системата на магазина ще служи за доказателство какво се е случило с конкретната поръчка.

Като цяло, не очаквайте чудеса от отделите по поддържа на китайските продавачи – продуктите им са евтини и качеството често е съмнително и не може да се разчита на гаранция или поддръжка. Още повече, че ако се налага изпращане до Китай за поддръжка самият уред ще се оскъпи много.

Поправки и замяна на части
Един от основните проблеми с покупки на техника от китайски сайтове е че тя сравнително често дава грешки или се чупи при изпускане, а в българските сервизи няма резервни части и техниците рядко се наемат с ремонта. Това винаги трябва да се има предвид при покупката на телефони и таблети от китайски магазини.

Въпреки някои трудности и важни въпроси за съобразяване, пазаруването от китайски сайтове е много изгодно и моят предпочитан метод за купуване на дребни домакински джаджи и изгодни аксесоари. Все пак, нека не се заблуждаваме – повечето магазини пазаруват от Китай и препродават с надценка.